Ekonomiska trolleritricket som ska rädda SAS

SAS måste få stopp på miljardförlusterna om de vill överleva.

Men först behöver bolaget lyckas med ett ekonomiskt trolleritrick: Att förvandla skulder till aktiekapital.

– Det är den allvarligaste situationen någonsin för SAS, säger Hans Jørgen Elnæs, oberoende flyganalytiker.

På tisdagen redovisade SAS kvartalsrapporten för perioden februari till april. Utfallet: en förlust före skatt på cirka 1,6 miljarder kronor.

Trots att 28 procent fler reste med bolaget än kvartalet innan är situationen ödesmättad för SAS.

Nu måste de lyckas med konststycket att resa nytt kapital om 9,5 miljarder kronor samt att förvandla skulder på 20 miljarder till aktiekapital.

– Det betyder att kreditgivarnas lån görs om till aktier. Om du till exempel har lånat ut 2 miljarder till SAS, då får du en konverteringskurs. Låt säga att konverteringskursen är på tio öre per aktie, då har du gjort en bra investering om kursen sedan går upp till en krona, säger Hans Jørgen Elnæs, oberoende flyganalytiker med lång erfarenhet inom branschen.

Hans Jørgen Elnæs, oberoende flyganalytiker.
Hans Jørgen Elnæs, oberoende flyganalytiker.

Måste tävla med lågprisbolag

För att få långivarna intresserade av en sådan lösning måste räddningsplanen med namnet ”SAS Forward” gå i lås, förklarar Hans Jørgen Elnæs.

Planen går ut på att få ned de årliga kostnaderna med 7,5 miljarder kronor genom att förhandla med bland annat leasingbolag, långivare, underleverantörer och fackförbund.

– De måste få igenom SAS Forward för att bli konkurrenskraftiga mot Norwegian och andra lågprisbolag. Efterfrågan på affärsresor har gått ned och fritidsresor är ett mer priskänsligt segment. Arbetet måste bli mer effektivt.

Vad innebär det för personalen?

– Man jobbar mer fast med samma lön. Man måste jobba mer effektivt. Det blir fler flygtimmar per år, personalen måste utnyttjas på bästa möjliga sätt.

”Ett starkt varumärke”

Hans Jørgen Elnæs tror inte att det finns en fara för att SAS skulle gå i konkurs den närmsta tiden – men understryker ännu en gång vikten av att lyckas med räddningsplanen.

– De går in i ett tredje kvartal som kommer att gå bra. Men långsiktigt måste de få igenom SAS Forward för att klara sig.

Att svenska och danska staten kliver in med stödpaket och räddar SAS håller Hans Jørgen Elnæs inte för sannolikt.

– Stora bolag med mycket kapital lär bli de nya storägarna i SAS. Men de vill inte investera i bolag som inte är investerbara. Därför måste SAS genomföra jobbet innan de kan ta in kapital.

Trots det allvarliga läget tror Hans Jørgen Elnæs att SAS har goda förutsättningar att bli lönsamma igen.

– Man ska komma ihåg att SAS är ett av de starkaste varumärkena i Norden. De kan vara ett ledande bolag i Skandinavien men det förutsätter som sagt att de håller sig till räddningsplanen.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln