Fler kan ha fallit offer för den falske hjärtläkaren: ”Han var så bra på att manipulera”

Misstankarna mot ”hjärtläkaren John” blir allt fler.

Fler kvinnor uppger sig ha utsatts för mannen som lovat dem guld och gröna skogar, kvinnor som nu känner sig grundlurade.

– Det här är faktiskt bland det värsta jag någonsin varit med om. Jag känner mig så otroligt utnyttjad, säger en av kvinnorna som polisanmält.

Han utger sig för att vara hjärtläkare och miljardär och han lovar kvinnor lägenheter, fastigheter och ett bättre liv.

I själva verket visar Aftonbladets granskning att ”John” inte är något av det han utger sig för att vara.

Han är tidigare dömd för bedrägeri.

Han har ingen läkarlegitimation, han äger inga fastigheter eller lyxbilar och ifjol taxerade han noll kronor i inkomst.

Snarare verkar han leva på de kvinnor han till synes systematiskt lurar.

Camilla och Therese är två av dem som han misstänks ha lurat och de har tidigare berättat för Aftonbladet hur de lovades lägenheter och framtider av ”John”, men hur han istället stal från både dem och deras barn.

– Jag har blivit så grundlurad. Men det värsta av allt var att han lurade mina barn, säger Camilla.

Här poserar John framför en lyxbil av märket McLaren som han påstår sig ha köpt. Men ”John” står i själva verket inte registrerad som ägare av några som helst fordon.
Här poserar John framför en lyxbil av märket McLaren som han påstår sig ha köpt. Men ”John” står i själva verket inte registrerad som ägare av några som helst fordon.
Camilla, 48, lurades av en kärleksbedragare som hon träffade via en kontakt på Facebook.
Camilla, 48, lurades av en kärleksbedragare som hon träffade via en kontakt på Facebook.

Efter att artikeln publicerades har ett flertal kvinnor hört av sig till Aftonbladet för att berätta att även de eller deras anhöriga utsatts för den falske hjärtläkaren.

Några av dem har polisanmält honom för brott som bedrägeri, missbruk av urkund och olaga hot.

Anmälningarna är än så länge utspridda över landet men enligt kammaråklagare Victoria Engelkes, som är förundersökningsledare gällande fyra av målsägarna, ska man titta på en eventuell sammanslagning av målen.

Sa att han ärvt miljarder

Den första historien som Aftonbladet tagit del av började redan för snart tio år sedan.

För den kvinnan, som han då träffade av en slump ute på krogen i en större stad, utgav han sig för att vara arvtagare till en olivoljeverksamhet och ett företag som tillverkade fetaost. Senare, i kontakt med andra kvinnor, ändrades den historien till att han ärvt miljarder av sin pappa som var hotellmogul i södra Europa.

– Jag fattade nästan genast misstankar mot honom. Han uppgav att han hade ett miljardarv men att det ännu inte betalats ut. Och när han sa att han var läkare ringde jag runt till olika sjukhus utan att de kunde hitta honom, säger en kvinna vars mamma under många år hade ett förhållande med ”John”.

Mamman skuldsatt

Men ”John” hade alltid svar på tal och kvinnan säger hur mamman, trots bevis på vad som verkade vara lögner, alltid valde att tro på hans förklaringar. Mammans liv i det närmaste raserades av mannen, enligt dottern. Han manipulerade henne så pass, enligt dottern, att mamman till slut tömde ett av barnens sparkonton och under många år helt tappade kontakten med sin familj.

– Han lade ut min mammas lägenhet på Blocket och tog handpenning av flera personer som aldrig fick tillbaka den. Alltid när vi ifrågasatte honom blev han hotfull, menar dottern.

I dag är hennes mamma skuldsatt och utan jobb då hon sade upp sig från sitt arbete på uppmaning av ”John” som inte ville att ”hans kvinna skulle arbeta.”

Dottern beskriver en dubbel personlighet: En man som å ena sidan kunde vara enormt uppmärksam och kärleksfull med dagliga fotmassager och presenter. Och som å andra sidan helt hänsynslöst kunde förstöra en kvinnas ekonomi och familj.

– Han sa att han skulle ta hand om hennes räkningar, att hon inte behövde oroa sig för något. De räkningarna hittade jag sedan i soptunnan. Jag tror att hon än i dag tror på honom och hans historia. Så bra var han på att manipulera.

”John” ska till många av kvinnorna ha skickat bilder på sig själv i läkarkläder och från vad som ser ut att vara operationssalar. Hos en av kvinnorna, Therese, glömde han i alla hast när han fick veta att hon anmält honom kvar en av sina läkarväskor med stetoskop, operationskläder och munskydd.
”John” ska till många av kvinnorna ha skickat bilder på sig själv i läkarkläder och från vad som ser ut att vara operationssalar. Hos en av kvinnorna, Therese, glömde han i alla hast när han fick veta att hon anmält honom kvar en av sina läkarväskor med stetoskop, operationskläder och munskydd.

En annan kvinna som nu har polisanmält ”John” berättar hela sin historia för Aftonbladet men drar sig sedan ur publiceringen av rädsla, efter att hon får höra att ett av ”Johns” andra misstänkta offer polisanmälts av honom.

– Jag känner mig faktiskt livrädd, säger kvinnan.

Hon går dock med på att delar av hennes historia, som inte kan härledas tillbaka till henne, kan berättas.

– Jag tror det är viktigt att visa att många fallit offer för honom och att han satt detta i system, säger hon.

Liksom många av de andra misstänkta offren inledde hon en slags relation med ”John” där han utgav sig för att vara läkare och miljardär.

Men en kort tid senare började korthuset sakta falla sönder.

– Jag försökte kolla om han verkligen var läkare men ingen kunde hitta honom i några register. När jag ifrågasatte så skickade han bilder på sig själv i läkarkläder. Han skickade till och med bilder från en operationssal och på en patient vars hjärta han sa att han precis skulle operera. Det är nästan det värsta med allt, hur fick han tillträde dit? Vilka samarbetar han med?

Många har fattat misstankar

Hon har polisanmält honom och en utredning pågår.

– Det här är faktiskt bland det värsta jag någonsin varit med om. Jag känner mig så otroligt utnyttjad, säger hon.

Många av kvinnorna som Aftonbladet har talat med säger sig ha fattat misstankar mot mannen och kontaktat de sjukhus där han påstått sig jobba utan att hitta honom.

Han har då till flera av dem sagt att det beror på att han numera jobbar på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Vid en koll med den danska Styrelsen for patientsikkerhed framgår dock att han inte heller har en läkarlicens i Danmark.

”Om man inte har läkarlicens är man inte tillåten att praktisera som läkare i Danmark”, skriver Sfps i ett mejl.

”Allt är falskt”

Aftonbladet har tidigare sökt ”John” som då menat att allting är falskt och att han ska polisanmäla om något skrivs om honom.

Antalet anmälda romansbedrägerier ökar, enligt statistik från Stöldskyddsföreningen. Under årets första kvartal ökade anmälningarna med 30 procent jämfört med samma period året innan. Totalt anmäldes 280 romansbedrägerier under perioden.

De flesta som utsätts är kvinnor och oftast kommer man i kontakt med förövaren via sociala medier.

Om du blivit drabbad

Här är polisens råd för dig som upptäckt att du blivit utsatt för ett romansbedrägeri.

  • Kontakta din bank direkt. De kan ha möjlighet att stoppa transaktioner om de nyss genomörts.
  • Polisanmäl.
  • Ta hjälp av personer i din närhet för stöd. Man kan också kontakta Brottsofferjouren.
  • Avbryt all kontakt omedelbart. Detsamma gäller med personer som säger att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Källa: Polisen

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu