Riksdagen viker extra vapenmiljard för Ukraina

Publicerad 2022-06-20

Också de rödgröna partierna och Centern i riksdagen backar upp oppositionsförslaget om en extra miljard till Ukraina för bland annat vapen.

Därmed blir det två miljarder till landet oavsett om regeringens eller oppositionens budget- och pensionsförslag vinner.

– Vi har under hela kriget jobbat för att kunna skicka mer vapen till Ukraina. Men det måste hela tiden vägas mot vår egen möjlighet att kunna försvara oss, säger finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S).

– Vi hoppas att det under sommaren kommer att uppstå möjlighet att skicka mer och därför vill ha möjligheten för regeringen att göra det, säger Westlund om att partierna i utskottet är överens om att plussa på regeringens bemyndigande med en miljard kronor.

Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) säger att de rödgröna partierna och Centern stödjer förslaget om ytterligare en miljard till Ukraina för vapenköp.
Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) säger att de rödgröna partierna och Centern stödjer förslaget om ytterligare en miljard till Ukraina för vapenköp.

Det är utöver den miljard som regeringen föreslår i det omgjorda förslaget till vårändringsbudget, den som lades fram i fredags. Regeringspartierna har bytt fot över helgen.

Inför finansutskottets första möte om regeringens reviderade budgetförslag på måndagen krävde oppositionen en extra miljard utöver den som redan fanns med i regeringens förslag.

– Jag är glad över att de andra partierna (läs-: S, MP, V och C) ställer sig bakom vårt förslag om Ukraina, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Vi behöver också göra mer för att stötta Ukraina mot Putin, de för den här kampen även för oss, säger hon.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson efter finansutskottets sammanträde om den extra ändringsbudgeten.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson efter finansutskottets sammanträde om den extra ändringsbudgeten.

Röstar onsdag

Bortsett från den extra Ukrainamiljarden är det i princip samma förslag som förra veckan som de båda sidorna lägger fram inför behandlingen i utskottet och omröstningen på onsdag om vårändringsbudgeten.

Skillnaden är att regeringen, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet nu har ett förslag om pensionerna med i budgetförslaget som de alla stöttar. Mot det står oppositionens pensionsförslag som backas upp av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna och förslag om mer pengar till polisen, bland annat.

Oppositionens förslag kommer att bli utskottets huvudförslag eftersom M, KD, SD och L har majoritet i utskottet. Regeringen, V, MP har sitt förslag, som stöds av C, i en reservation.

En röst avgör

Om alla ledamöter följer sina partiers linje i omröstningen på onsdag kan dock regeringens förslag vinna. Det beror på att S, MP, V och C har majoritet i kammaren om också den partilösa, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh röstar med dem.

Hon har ställt vissa krav på regeringen för att rösta ja och hon har inte sagt än hur hon kommer att ställa sig.

Regeringen har sagt att målet är att höjningen av garantipensionerna enligt regeringens förslag ska kunna betalas ut redan i augusti. Det skulle betyda omkring 800 kronor mer efter skatt i månaden för pensionärer med de lägsta pensionerna.

Pensionsmyndigheten gör nu bedömningen att det går.

– Vi tror att vi klarar av att göra utbetalningen i augusti, säger Johan Andersson, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, till TT.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu