Turkiska räntan oförändrad – valutakris nalkas

Av:  Joakim Goksör/TT

Turkiets centralbank lämnar styrräntan oförändrad, trots att landets ekonomi präglas av hyperinflation och risk för valutakris.

Priserna på energi, mat och dryck skenar och sprider social oro.

– Tiden är på väg att rinna ut för Turkiet. Reserverna börjar ta slut, varnar SEB-strategen Per Hammarlund.

På torsdagen lämnades ett nytt räntebesked från Ankara. Styrräntan ligger kvar på 14 procent, i linje med analytikernas förväntningar. Detta trots att inflationen har uppmätts till 70 procent i april av den statliga statistikbyrån Turkstat.

Centralbanken i Ankara satte i januari punkt för en serie sänkningar av styrräntan, från 19 procent hösten 2021 till dagens 14 procent. Där har den legat kvar sedan dess – trots en skenande inflation och ett fortsatt ras för den turkiska valutan, liran.

Politiskt glödhet fråga

Frågan om den turkiska inflationen är politiskt glödhet i landet. Regeringen förbereder en lag som förbjuder publicering av oberoende inflationsmätningar utan tillstånd av Turkstat. Och samma statistikbyrå bytte nyligen, för andra gången på ett år, ut sin högsta chef för att så sent som i förra veckan också peta avdelningschefen som ansvarade för inflationsrapporterna.

De omstridda räntesänkningarna som inleddes i höstas genomfördes i sin tur efter en utrensning i centralbankens direktion. Den leddes av centralbankschefen Sahap Kavcioglu, som när han själv tillträdde i mars 2021 tog över efter det att president Recep Tayyip Erdogan sparkat tre centralbankschefer på mindre än två år.

– Erdogan har full kontroll över centralbanken nu. Det är han som styr räntebeskeden, säger Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtekonomier på storbanken SEB.

Det innebär att det är Erdogans egna ränteteori som gäller. Och enligt den späder högre räntor bara på inflationsproblemet.

Kortsiktigt, för hushållen, ligger det något i detta resonemang, enligt Hammarlund.

– Det blir dyrare, hushållen kan konsumera mindre. Och investeringarna minskar, vilket förmodligen betyder att arbetslösheten ökar, säger han.

Utrymme för stödköp begränsat

Men på något års sikt är troligen nettoeffekten av räntehöjningar positiv jämfört med att låta inflationen fortsätta skena iväg, enligt Hammarlund.

En tumregel är att det krävs en positiv realränta för att strama åt krediterna och kyla ned priserna, vilket i Turkiet skulle innebära en räntehöjning från dagens 14 till över 70 procent. Men då mycket av inflationsproblemet hänger ihop med stigande energi- och råvarupriser globalt kanske det inte behövs riktigt så mycket, enligt Hammarlund.

Utan räntehöjningar antas pressen nedåt på Turkiets lira fortsätta efter torsdagens räntemöte. Det lyfter inflationen ännu mer, via högre importpriser. Samtidigt ser centralbankens utrymme för stödköp – för att hejda lirans fall – alltmer begränsat ut.

– Tiden håller på att rinna ut för Turkiet. Reserverna börjar ta slut. Bytesbalansunderskottet ser ut att bli det största på tio–femton år, säger Hammarlund.

– Det är en omöjlig situation. Så länge de inte vill höja räntan kommer vi få se en kris för liran inom en–tre månader, tillägger han.

”Det kan leda till protester”

Ett scenario är då att den turkiska staten börjar ge ut inflationsindexerade obligationer eller betalar ut kompensation för valutaförluster på andra sätt över den turkiska statsbudgeten, enligt Hammarlund.

Risken för en statsfinansiell kris med inställda turkiska betalningar och/eller stödpaket från IMF ser Hammarlund som liten. Höga turkiska räntor lockar utländskt kapital och det finns utrymme för Turkiet att ta mer lån. Dessutom har många turkiska företag stora tillgångar i hårdvaluta utomlands, som gör att de ser ut att kunna betala för sig.

Det som hotar är snarare en rejäl inhemsk kris lite drygt ett år inför allmänna val – med hög arbetslöshet och allt tuffare tider för turkiska väljare, enligt Hammarlund.

– Det kan leda till protester. Det kan bli social oro när hushållen drabbas av lägre tillväxt och ökad arbetslöshet, säger han.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu