Flera börser har backat

Av: 

Sebastian Chaaban

Privatekonomi

Asienbörserna har öppnat.

Tokyobörsen föll i tidig handel på måndagen.

Nikkei 225-indexet sjönk med 1,6 procent, lika mycket som det bredare Topix-indexet.

I Sydkorea föll börsens ledande aktieindex strax efter öppning med 1,4 procent.

Efter nedgraderingen av USA:s kreditbetyg har börserna i Israel, Egypten och Dubai rasat.

– Jag tror det kommer bli en skakig måndag på börsen, säger Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank.

I fredags, amerikansk tid, skrevs ekonomisk historia. Kreditinstitutet Standard & Poor nedgraderade USA:s kreditbetyg från den högsta nivån AAA till AA+.

Beskedet chockade finansmarknaden och det fick börserna i Israel, Egypten och Dubai att rasa.

Den israeliska börsen tvingades stänga efter att ha tappat 6 procent. Och den egyptiska börsen föll till sitt lägsta index på två och ett halvt år.

Stor oro för börsfall

Under natten till måndagen öppnar de viktiga Asienbörserna – oron är stor för kraftiga fall.

– Jag tror det kommer vara en skakig dag. Det är en stor osäkerhet som råder, en stor nervositet. Det är väldigt tydligt på det som vi har sett på börserna i Israel och Egypten, säger Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank.

Innan Tokyobörsen öppnade tillkännagav Japans finansminister Yoshihiko Noda att G7-gruppen ska hålla en telefonkonferens på måndagen. G7 som utgörs av finansministrarna i Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, USA och Kanada, har haft tät telefonkontakt under helgen.

Japan är, efter Kina, det land som lånat ut mest pengar till USA.

Skuldkrisen i Europa kan också påverka börserna negativt. Ministrar från G20-länderna hade under söndagsmorgonen en telefonkonferens för att diskutera de två pågående ekonomiska kriserna i USA och Europa.

Fortsätter med stödköp

Europeiska centralbanken (ECB) meddelade även att man kommer återuppta stödköpen av statsobligationer i eurozonen, skriver TT. Vilket kan ses som ett försök att lugna nervösa investerare.

Men samtidigt uppgav Standard & Poor’s vd Johan Chambers i en intervju under söndagen att det är en 1/3 risk att kreditinstitutet ytterligare sänker USA:s betyg under de närmaste 6 till 24 månaderna.

Sverige påverkas

Att det kommer bli en skakig måndag på börsen verkar experterna vara överens om.

– Men det är svår att säga om det blir så stora fall i slutändan. Det beror på vad politikerna kommer fram till på de nu pågående mötena, om det kan motverka den negativa psykologin som råder, säger Cecilia Hermansson.

Hur kan Sverige påverkas av ett börsfall?

– Vi är också beroende av börsen, många sparar privat och vi har våra pensioner att tänka på. Det är allvarligt om det blir stora fall. Det kan påverka den svenska handeln och ekonomin, säger Hermansson.

Den nyzeeländska börsen var först ut att öppna på måndagen på minus 2,4 procent. Just nu, vid 02.30-tiden svensk tid, ligger index på minus tre procent.

Landets premiärminister John Key hade dessförinnan spått skakiga marknader, under en tid men försäkrat att den nyzeeländska ekonomin är i bättre form än många andra länders.

Den australiska börsen föll kraftigt vid öppnandet med två procent.

Taiwan gick ner två procent vid öppnandet och Singapore Strait Times index gick ner med 2,4 procent.

I Hongkong föll Hang Seng-index med 2,65 procent vid den inledande handeln.

ANNONS

Jämför bolån och hitta en bra ränta. Helt kostnadsfritt.

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi