LÅGPRISBLUFFEN

MIN EKONOMI

Coop: Vi kanske måste se över det här

Foto: Samma vara - olika pris Coops egna fiskpinnar ska vara billigare än exempelvis Findus. Men priset på de egna fiskpinnarna varierar kraftigt beroende på var man köper dem. På Coop Forum kostar de 15,90 kronor – och på Coop Nära hela 31,50 kronor.

Det blir billigare mat med egna märkesvaror.

Hävdar kedjorna.

I verkligheten kan samma fiskpinnar vara 72 procent dyrare i en Coop-butik än i en annan.

Butikernas egna märkesvaror, så kallade EMV-varor, ska ge oss billigare mat. I alla fall enligt kedjorna själva.

Men vad som är billigare mat varierar starkt beroende på vilken butik man handlar i. När Aftonbladet testar priser på EMV visar det sig att priserna kan skilja så mycket som 72 procent mellan två Coopbutiker.

I en Coop Forum-butik kostar 30 fiskpinnar av det egna lågprismärket Xtra 15,90 kronor, medan du får betala hela 27,40 kronor för samma vara i en Coop Nära-butik.

35 procent dyrare

I de testade Icaaffärerna är skillnaden inte lika stor, men du får betala 35 procent mer för falukorven på Ica Nära än på en Ica Supermarket, 20 procent mer för pommes friten i en Supermarket jämfört med på Ica Kvantum.

Tidigare har Ica i stora kampanjer sagt att man sänker sina priser och att de snart ska ligga på EU-nivå, vilket enligt bedömare borde handla om 7 procents lägre priser.

Skillnaden mellan de tio utvalda varorna är i nio fall av tio långt större än så.

Varför kan inte Ica ha samma priser på sina egna varor som McDonalds och H&M?

- Varje butik sätter sina egna priser och vi har själva inte sagt hur många procent vi sänker våra priser med. Icahandlare är egna företagare och konkurrerar på sin egen marknad, säger presschef Björn Olsson på Ica.

På Coop hänvisar man de stora prisskillnaderna till de olika butikstyperna.

- Kunderna förstår ju att det blir dyrare i en närbutik än på en stormarknad, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop.

- Men om skillnaden är så stor som du säger på vårt eget lågprismärke måste vi kanske se över det här.

Så mycket kan det skilja mellan varorna i butikerna

ICA

COOP

Så stor är prisskillnaden på kedjornas egna märkesvaror:

Karin Ahlborg

ARTIKELN HANDLAR OM