Svenska företag mest pessimistiska – i hela världen

Mest optimistiska finns i Vietnam

Svenska företag räknar med att dra ner mer än företag i andra länder. Mest optimistiska är företagsledare i Vietnam.

Hela 41 procent av de intervjuade svenska företagen räknar med att minska sysselsättningen under det kommande året, enligt en undersökning från revisions- och konsultföretaget Grant Thornton.

28 procent av de intervjuade medelstora företagen räknar med att minska sina investeringar i fabriker och maskiner. Bara 16 procent räknar med en ökning.

Grant Thorntons undersökning, som omfattar intervjuer med 7 200 företagsledare i 36 länder, visar att Sverige är ett av de länder där man förutser störst minskningar inom ett antal områden. När det gäller andelen som tror att arbetsstyrkan kommer att minska under året är bara Spanien, Hong Kong och Chile mer pessimistiska. För ett år sedan räknade 46 procent av de svenska företagen med att öka antalet anställda.

Sammantaget är de svenska företagen mer pessimistiska än EU-snittet eller snittet för Norden.

”Lågkonjunkturen drabbade Sverige relativt sent och när undersökningen gjordes i november lade ett antal svenska industriföretag stora varsel. Det tror jag påverkat de medelstora företagens syn på det kommande året i en negativ riktning”, skriver Peter Bodin, vd på Grant Thornton i Sverige i en kommentar.

I Vietnam tror hela 94 procent av företagen på ökad lönsamhet och 61 procent räknar med att öka antalet anställda.

Den svenska delen av undersökningen omfattar intervjuer med 400 företagsledare med företag med mellan 50 och 500 anställda.

TT

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN