Riksbanken sänker räntan

Privatekonomi

Riksbankens direktion sänkte den viktigaste styrräntan, reporäntan, med 0,50 procentenheter till 1,50 procent vid måndagens möte. Senast reporäntan ändrades var den 1 april 2004.

Riksbanken skriver även ned den svenska BNP-prognosen kraftigt för i år.

Riksbanken nöjer sig inte med dagens jättesänkning, utan öppnar för ännu lägre ränta.

Dagens sänkning ger 15000 nya jobb enligt KI.

Riksbankens styrränta, som styr de rörliga bolånen, sänks med hela 0,50 procentenheter till rekordlåga 1,50 procent. Det ger Sverige den lägsta räntan i Europa efter Schweiz.

Orsaken till sänkningen är att Riksbanken snabbt blivit mer pessimistisk om svensk ekonomi. Prognoserna för tillväxten i år revideras ned kraftigt. Också inflationsprognosen skrivs ned och arbetslösheten spås bli kvar på en hög nivå i år.

BNP-tillväxten väntas stanna på 1,9 procent i år och 2,7 procent nästa år. Tidigare spådde Riksbanken en tillväxt på 3,2 procent för båda åren.

Ytterligare steg

De svenska marknadsräntorna föll kraftigt efter Riksbankens besked.

– Det blev som jag trodde och som vi tolkar det stänger inte Riksbanken dörren för att man skulle kunna ta ytterligare steg, säger SEB:s chefanalytiker Robert Bergqvist.

Enligt honom var det en ”ganska duvaktig” rapport som Riksbanken nu presenterar.

– Man gör ju ganska stora nedrevideringar av tillväxten. Men man målar också upp en väldigt positiv bild av inflationsutvecklingen framöver. Med tanke på det kan man säga att skulle vi få se ytterligare svaghetstecken kan nog Riksbanken fortsätta att sänka räntan, säger Bergqvist.

– När man sänkte för ett år sedan med en halv procentenhet stängde man dörren och sade nu har vi gjort vårt. Men det här är ett underlag som öppnar upp för att Riksbanken skulle kunna ta ytterligare steg att sänka räntan.

Jobbeffekter

Konjunkturinstitutrets generaldirektör Ingemar Hansson är mycket nöjd med sänkningen.

– Vi räknar med att sänkningen ger en effekt av 10000 färre arbetslösa i slutet av 2007. Dessutom räknar vi med att den kommer att ge ungefär 15000 nya arbetstillfällen, säger han till TT.

Enligt Hansson blir effekten att hushållen kommer att konsumera lite mer än vad de hade gjort annars. Företagens investeringar ökar också.

– Det var ett mycket bra beslut för svensk ekonomi. Vi har en underkyld arbetsmarknad som är mycket svagare än vad som behövs för att hålla inflationen på inflationsmålet två procent. Därmed finns det utrymme för en ännu mer stimulerande penningpolitik. Det här kommer att hjälpa till att få fart på svensk arbetsmarknad.

Under våren har trycket på Riksbanken att sänka räntan ökat allt mer. LO, Ams, Konjunkturinstitutet (KI) och flera ministrar har krävt en räntesänkning för att sätta fart på ekonomin.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Ansök om bolån och få ett erbjudande – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi