Bopriserna på rekordnivå

Bostadsmarknaden är fortsatt glödhet.

Bostadsrättspriserna ligger nu på rekordnivåer i 16 av landets 18 största kommuner, enligt en sammanställning från Valueguard, skriver DI.

Under mars månad steg både bostadsrätts- och villapriserna med omkring 1 procent.

Valuegards prisindex HOX för bostadsrätter i Sverige ökade med 1,3 procent och index för villor med 1 procent.

”Det är vanligt att HOX går upp under årets första månader. Uppgången de tre senaste månaderna är dock större än den förväntade säsongseffekten”, skriver Valuegard i en kommentar.

Rekordnivåer

I 16 av Sveriges 18 största kommuner ligger bostadsrättspriserna på de högsta nivåerna någonsin enligt en sammanställning av prisutvecklingen sedan 2006, skriver DI. Undantagen är Malmö och Lund.

Även siffror från Mäklarstatistik visar att priserna fortsätter öka.

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter i Sverige stigit med 4 procent. I centrala Stockholm steg priserna med 3 procent och i centrala Göteborg med 4 procent. I centrala Malmö steg priserna med 1 procent, men sjönk 1 procent den senaste månaden.

Litet utbud

– De objekt som kommer ut på marknaden säljs snabbt och många gånger innan ordinarie visning, säger Pasha Sabouri, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar.

Även villapriserna i Sverige stiger, de senaste tre månaderna var prisuppgången 2 procent.

En orsak till prisökningen kan vara att utbudet är litet. Det väntas dock öka, framförallt på villor och fritidshus, enligt Pasha Sabouri.

Aftonbladet Spara smart

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu