Isabella, 17, kan snart bli miljardär

MIN EKONOMI

”Jag fick till slut min bil: en jeep som heter Alice”

Foto: 17-åriga Isabella Weems startade företaget Origami Owl som vid årets slut förväntas ha dragit in 1,7 miljarder kronor.

Det började med att hon ville köpa en begagnad bil.

Ett nej från föräldrarna blev starten till smyckesföretaget Origami Owl – som väntas dra in 1,7 miljarder i år.

När Isabella Weems från Arizona i USA var fjorton år sa hon till sina föräldrar att en bil skulle vara den perfekta födelsedagspresenten på hennes 16-årsdag. Det tyckte inte föräldrarna, som i stället föreslog att hon kunde börja tjäna sina egna pengar och börja spara, till exempel genom att starta ett eget företag.

– Jag började göra lite efterforskningar och spånade idéer. Medaljonger har ju funnits länge och jag tänkte att man kanske kunde göra dem med berlocker inuti, säger Isabella Weems till tidningen Forbes.

Startade företag

Hon frågade sina föräldrar om de kunde skjuta till lite pengar till de 350 dollar hon tjänat ihop som barnvakt. Sedan satte hon igång att köpa på sig massor av smådelar för att kunna tillverka sina medaljonger. Hon engagerade hela sitt kompisgäng för att hitta köpare. De fick snabbt snurr på affärerna.

– Vi sålde smyckena hemma hos folk, till butiker och var med på varenda smyckesmässa vi kunde hitta. Till slut började smyckena sälja sig själva, berättar Weems, som 2010 öppnade en liten paviljong i ett köpcentrum i hemstaden, säger hon till Forbes.

Året efter startade företaget, som hon gav namnet Origami Owl, med direktförsäljning – och drog in 280 000 dollar, alltså närmare 2 miljoner svenska kronor. 2012 var intäkterna uppe i 165 miljoner omräknat till svenska kronor.

Origami Owl knyter till sig oberoende medarbetare, ”designers”, som köper produkter till rabatterat pris och sedan säljer dem vidare till ett högre pris. De sätter ofta upp sin mobila försäljningsbord på privata tillställningar hemma hos folk, i sina barns skolor, i lunchrummet på jobbet eller på träffar anordnade av företagets så kallade ”hostesses”, värdar. Ungefär 50 000 designers är engagerade i dag.

1,7 miljarder

Isabella Weems företag erbjuder med andra ord en färdigpaketerad lösning till blivande entrepenörer som vill tjäna lite extra pengar. Det är framför allt den tanken som fick Isabella Weems att dra igång projektet från allra första början.

Vid årets slut förväntas Origami Owl har dragit in inte mindre än 1,7 miljarder kronor, enligt egna prognoser. I företaget finns förutom Isabella flera släktingar, bland andra mamma Chrissy, farbror John och moster Jessica, som alla är delägare. Isabella, som fortfarande går i skolan och planerar att läsa på universitetet, gör allt för att lära sig  hur företaget funkar från grunden.

Men hur gick det då med drömmen om en egen bil? Jodå, den i dag 17-åriga Arizonatjejen är stolt ägare av en vit jeep, som hon döpt till Alice.

ARTIKELN HANDLAR OM