Soneras VD avgår

Publicerad:
Uppdaterad:

Ännu ett tungt avhopp från finska telekomjätten

Efter bara ett halvår som Soneras VD hoppar Kaj-Erik Relander av för att gå till Accel Parterns, en brittisk venture capital-firma.

Avhoppet görs bara dagarna efter det att vice VD och utlandschefen Harri Hollmén hoppat av för att starta egen investmentbank.

Aktien backar på beskedet.

Enligt ordförande Tapio Hintikka har avhoppet inte någon effekt på Soneras strategi eller de mål som satts upp. En ny VD kommer att rekryteras externt.

VD-avhoppet kommer inte oväntat även om valet av tidpunkt – just när det pågår fullt med spekulationer kring den nordiska telekomsektorn – är minst sagt speciellt. Så sent som i fredags steg Sonera-aktien 12 procent på Helsingfosbörsen sedan det läckt ut uppgifter om att Soneras aktieägare skulle få 40 procent av ägarandelen i en tilltänkt konstellation med Telia.

I torsdags hade Sonera ett börsvärde på 67 miljarder kronor och Telia ett börsvärde på 162 miljarder. Utan premie skulle Soneras aktieägare få nöja sig med en ägarandel på cirka 30 procent.

Spekulationer lyfter aktien

Det har kokat kring Sonera alltsedan i höstas. Den forna börskometen har drabbats av interna kriser och sviktande börskurs. I vintras avgick VD Aulis Salin och Kaj-Erik Relander tillträdde.

Sedan toppnoteringen förra året har aktien dalat över 80 procent. Som lägst stod aktien i drygt 7 euro i början av april. Spekulationer kring ett uppköp har därefter höjt aktiekursen till 10,8 i fredags.

På måndagens förmiddag backade aktien med 3 procent till 10,44 euro.

Sonera har satsat stora pengar på att investera i 3G-licenser, bland annat i Tyskland, och dras nu med hög skuldsättning. På bolagsstämman i slutet av mars sparkades styrelsen för att ersättas av kända sanera. Ny ordförande blev Tapio Hintikka som genomfört ett tufft saneringsprogram på husgerådsfirman Hackman. Även flera chefer har fått sparken, bland annat chefen för framtidssatsningen Smarttrust. Tidvis har det även cirkulerat rykten att Kaj-Erik Relander skulle avgå.

Varför Relander lämnar just nu är oklart. Noterbart är att det sker snart efter det att tyska myndigheter lättat på villkoren för samarbete mellan de tyska 3G-operatörerna. Därmed blir det också lättare för den finska staten att hitta köpare till statens aktier i Sonera. Finska staten äger fortfarande 53 procent av aktierna men har beslutat sig för att minska.

Spekulationerna kring den nordiska telekomsektorn tog senast fart den 16 maj med uppgifter om att danska TDC huvudägare SBC, med 42 procent av aktierna, förhandlade med Telenor. Men förhandlingarna avbröts och den 25 maj cirkulerade istället rykten som pekade ut Telia som köpare av SBCs aktiepost i TDC.

Den 29 maj kom det överraskande beslutet att svenska staten försäkrat sig om grönt ljus att avyttra statens 71-procentiga aktiepost i Telia i sin helhet. Detta för att möjliggöra affärer som skulle leda till att Telia förvärvade både en finsk och en dansk teleoperatör för att skapa ett Nordic Telcom som Ekonomi24 avslöjade.

Norska regeringen svarade den 1 juni med att ge Telenor motsvarande frihetsgrad för förvärv. Norska staten äger 80 procent av aktierna i Telenor. Samma dag köpte Telnor ut BT ur det i Sverige gemensamt ägda Telenordia, en viktig pusselbit för att göra Telenor till en attraktiv part för andra nordiska teleoperatörer.

Den 7 juni kom rykten om att Telia och Sonera planerade ett samgående. Och nu har Soneras vice VD och VD avgått. När Aulis Salin avgick spekulerades det i att Nokias vice VD Sari Baldauf skulle ta över rodret.

Sophie Nachemson-Ekwall (sophie.nachemson-ekwall@ekonomi24.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN