Spotify succé hos svenska privatsparare

Av: 

TT

Spotify

Det var ett stort sug bland svenska sparare när Spotify gjorde börsdebut i New York på tisdagskvällen. Trots den böljande aktiekursen förväntas intresset bland svenska privatsparare fortsatt vara stort framöver.

Den världsledande musiktjänsten Spotify gjorde en högljudd entré när bolaget listades på New York-börsen på tisdagen. Öppningskursen på 165,9 dollar per aktie slog alla förväntningar och kom in över 30 dollar högre än referenspriset satt som riktmärke för köp- och säljsugna.

Mest handlad

Men det var inte bara kring Wall Street som hajpen var stor. Enligt nätmäklaren Avanza var suget för musiktjänsten bland bolagets svenska sparare mycket stort.

– Det var den klart mest handlade aktien i går, handeln med Spotify slog till och med Volvo, säger sparekonomen Johanna Kull.

Trycket för musikströmningsstjänsten var även stort hos konkurrenten Nordnet. Under tisdagshandeln lades 1 500 order bland nätmäklarens placerare.

– Det är mycket för en enskild aktie, närmare 35 procent av hela handeln i USA, säger sparekonomen Joakim Bornold.

Spotify direktnoterades på New York-börsen med en öppningskurs på 165,9 dollar. Arkivbild.

Ungefär 5000 kronor

Enligt Avanza har nätmäklaren efter musiktjänstens första handelsdag i USA närmare 2 000 Spotify-ägare. Det är framförallt småsparare, vilka köpte Spot-aktier för ungefär 5 000 kronor vardera, säger Kull.

– Vi såg även att antalet aktiva placerare var stort. Men i snitt köpte Avanzas kunder 4 aktier var för omkring 5 000 kronor.

Antalet som kan kalla sig Spotifyägare bland Nordnets kunder uppgår till dryga tusen stycken. Det är tillräckligt för att gå om andra välkända it-jättar baserade i USA.

– Det är fler som äger Spotify än Facebook nu. Bolaget klättrade upp till en sjätteplats bland de mest populära amerikanska aktierna hos Nordnet, säger Joakim Bornold.

Upphaussad notering

Viljan att investera i bolaget beror, enligt sparekonomerna, på att det var en av de största tech-noteringarna någonsin och den största svenska börsdebuten sedan Telia. Samt att Spotify är ett omtyckt företag med en tjänst som många använder.

Intresset för den globala musiktjänsten bör även i fortsättningen vara stor, menar Johanna Kull på Avanza.

– Min gissning är att många privatsparare har valt att avvakta med att köpa aktier i Spotify, vilket nog är klokt. Det finns goda chanser att de väljer att handla med bolaget de kommande dagarna.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Aktierna som lockar de rikaste 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Spotify

Privatekonomi

Johanna Kull

Claes Hemberg