Tjäna pengar under semestern

Foto: COLOURBOX
Du kan hyra ut bostaden under semestern och tjäna tusenlappar.
MIN EKONOMI

För den som åker hemifrån på semestern finns ett enkelt sätt att tjäna pengar.

Att slå upp dörrarna till ditt egna hem och hyra ut det till turister kan ge dig tusenlappar.

– Hyr man ut för fritidsändamål kan man ta vilken hyra som helst, säger Susanna Skogsberg vid Hyresgästföreningen.

I dag finns det flera sajter där privatpersoner kan hyra ut sina bostäder till turister.

”Ingen begränsning”

När man hyr ut sin bostad i andra hand gäller regler för hur mycket man får ta i hyra av sin hyresgäst. Dessa regler gäller inte när man hyr ut sin bostad i fritidssyfte.

– Men hyr man ut sin hyresrätt till någon som är på semester så finns ingen begränsning. Då får man ta ut vad man vill, säger Susanna Skogsberg.

Hon tar upp prinsessbröllopet som ett exempel.

– Då blev frågan aktuell, och från privatpersoner kunde man ta vilken hyra som helst. Men för till exempel journalister som var här och jobbade gällde andra regler.

”Var noggrann”

Men det finns flera saker att tänka på när man ska hyra ut bostaden.

– Det första är att man alltid måste ha hyresvärdens tillstånd. Man ansvarar ju alltid för lägenheten inför hyresvärden, säger Susanna Skogsberg, jurist vid Hyresgästföreningen, till Aftonbladet.

Hon menar också att det är är viktigt att kolla upp vem det är man hyr ut bostaden till – om det inte är någon man redan känner.

– Var noggrann och visa respekt för grannarna. Om de störs så är det fortfarande du som är hyresgäst i första hand som är ansvarig.

Det är också viktigt att skriva ett avtal.

– Avtalet får spegla vad man är överens om. Det kan också vara bra att fotografera eller filma lägenheten innan man hyr ut den eftersom man har kvar alla saker, säger Susanna Skogsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM