Polisen: Så undviker du bedragare under Black Friday och Black Week

Black Friday – bluffmejl, bedrägeri och id-stöld på readagen

Av: 

TT

Vaksamhet mot erbjudanden på nätet är nyttigt, speciellt under Black Weed. Arkivbild.
Vaksamhet mot erbjudanden på nätet är nyttigt, speciellt under Black Weed. Arkivbild.

Black Friday

I och med Black Week inleds en intensiv period för handeln. Men när allt fler handlar på nätet ökar även risken för bedrägerier och som konsument gäller det att vara uppmärksam.
– Man ska fundera på vad det är för webbsida man handlar ifrån, säger Lotta Mauritzson vid polisen.

Black Friday och Black Week blir startskottet för den stundande julhandeln och nästan varannan konsument, 47 procent, planerar att köpa något under den stora shoppingdagen, enligt Svensk Handel.

Men det är inte bara handeln som går på högvarv. Risken för bluffmejl och bedrägerier ökar också när allt fler handlar över nätet. Polisens tips är att vara försiktig med var och hur man knappar in sina kontouppgifter.

– Jag tycker rent generellt att man ska vara försiktig med att klicka på länkar man får på mejl eller i ett sms. Speciellt när man tittar på mejl i telefonen kan det vara svårt att avgöra om det är en riktig avsändare, säger Lotta Maurtizson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

Lotta Maurtizson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum varnar för bluffmejl och bedrägeri på Black Friday och Black Week.

Fler bluffmejl att vänta

Rådet är därför att gå direkt till källan.

– Får man ett erbjudande från en välkänd butik så finns det säkert på deras hemsida och då kan man gå den vägen, säger Maurtizson.

Hur man som konsument ska veta om man fått ett bluffmejl eller inte är dock inte helt lätt.

– Det finns tyvärr inget bra sätt att instruera folk i hur man kan säkerställa att en länk är legitim. Har man det i ryggmärgen att man inte klickar på länkar i mejl så vinner man en stor del, säger Krister Hedfors, teknisk säkerhetschef på företaget Sentor.

Han tror att man ska räkna med fler falska mejl under den intensiva köpperioden.

Ökad medvetenhet

Krister Hedfors tror dock att människor generellt har blivit mer medvetna om bedrägerier och hur man kan skydda sig mot dem, men menar att det är viktigt att bli påmind med jämna mellanrum.

– Tänker man på det så minskar man risken för att drabbas och det är därför viktigt att påminna människor om att vara uppmärksamma, säger han.

Fakta: Så handlar du säkert på nätet

• Handla bara på säkra webbsidor – kolla recensioner och använd sidor som har 3D-secure betalning eller annan tvåstegsidentifiering.

• Spara inte dina kortuppgifter i olika appar.

• Använd bankens säkerhetslösning för ditt bankkort, sätt spärr för internetköp och öppna det när du vill näthandla. Du kan även använda ett särskilt kort när du vill handla på nätet. På så vis kan du begränsa summan som finns på kortet alternativt använda ett kreditkort.

• Googla runt och se vad andra har sagt om webbsidan.

Källa: Polisen, Stöldskyddsföreningen

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Äldre allt mer utsatta för bedragare

ÄMNEN I ARTIKELN

Black Friday

Bedrägeri

Svensk handel

Julhandeln

Shopping

E-handel

It-säkerhet