För tjock för ett jobb?

avHelena Utter

MIN EKONOMI

Undersökning: Kraven på anställdas utseende högre i Sverige

Snygga personer får lättare jobb.

Hela 90 procent av företagen vill ha personal med god fysik och 60 procent säger att de vill ha ”snygg personal”.

– Jag trodde inte att företag skulle ställa så stora krav på utseende. Men kraven var större i Sverige än i andra länder, säger Henrietta Huzell vid Karlstad universitet.

Foto: Colourbox
Väljs bort? Sju av tio arbetsgivare, främst inom handel, hotell och restaurang, väljer bort överviktiga när de ska anställa.

9 av 10 företag vill ha anställda med god fysik.

7 av 10 väljer bort överviktiga personer.

6 av 10 vill ha ”snygg personal”.

Det blev resultatet när Henrietta Huzell, doktor i arbetsvetenskap vid Karlstad universitet, genom en stor enkät bland 1000 arbetsgivare undersökte vilka krav som ställs på personalens utseende.

– När vi började trodde jag inte att företag skulle ställa så stora krav på utseende, fysisk form, hur vi talar, att man inte få vara överviktig och så vidare, säger Henrietta Huzell till tidningen Du & Jobbet.

Tatueringar negativt

Förutom övervikt så kan piercing, tatueringar och kraftig dialekt vara negativt för en arbetssökande. Arbetsgivarna menar att det är kunderna som ställer dessa krav.

De 1000 företagen i undersökningen finns framför allt inom handeln och hotell- och restaurangbranschen. Störst krav ställer detaljhandeln på sina anställda. Där uppger 77 procent att personalens utseende är viktigt och hälften säger att de anställer folk efter deras hur de ser ut.

– Man vill att personalen ska vara en del av varumärket, säger Henrietta Huzell till Du & Jobbet.

Genom att gå igenom ett antal bokslut har hon kunnat konstatera att hårda krav på personalens yttre inte verkar vara någon framgångsfaktor för företagen: de som ställer höga krav är inte mer lönsamma än andra.

Fyra grupper

Hur ställer sig då personalen till kraven på att se bra ut?

Henrietta Huzell har delat in dem i fyra grupper:

Primadonnorna känner sig utvalda och har inga problem med kraven på hur man ska se ut. De är oftast yngre och ser jobbet som en tillfällig period i livet.

De professionella tycker att kraven på att se snygg ut är okej av respekt för kunden.

De utnyttjade gillar sitt jobb men mår inte bra av pressen att se snygg ut.

Rebellerna jobbar tillfälligt i branschen och tänjer hela tiden lite på gränserna för kläd- och utseendekoden.

Henrietta Huzell pekar på några problem i samband med utseendekraven i arbetslivet. Det kan handla om en form av diskriminering vid anställningar. Dessutom ställer det frågan om var gränsen mellan privatliv och arbete går.

– Fokus på ytan är en stark trend och sannolikt sätter den sina spår på arbetsmarknaden. Men vi vet inte om kraven ökat eftersom det inte finns någon undersökning att jämföra med, säger Henrietta Huzell.

ARTIKELN HANDLAR OM