KI: Högkonjunkturen är över

Av: 

TT

Riksbanken

Nu väntar mörkare tider. Högkonjunkturen är över och svensk ekonomi är inne i en tydlig avmattningsfas. Det spår Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste prognos.

En betydligt lägre inflation liksom ökad arbetslöshet gör det ekonomiska klimatet tufft. Riksbanken väntas därför inte kunna höja räntan varken i år eller under 2020, skriver KI.

En första höjning finns inte i beräkningarna förrän 2022.

"Sysselsättningen bedöms minska med 0,8 procent det tredje kvartalet i år och arbetslösheten stiga till 7,1 procent 2020", skriver KI. Dessutom väntas BNP-tillväxten avmattas och kalenderkorrigerad ligga på 0,8 procent nästa år.

Handelsbanken sänker tillväxtprognosen. Arkivbild.

Högre arbetslöshet

Även Handelsbanken gör bedömningen att Sverige går mot en lågkonjunktur med stigande arbetslöshet. Tillväxten faller till 1,1 procent i år och fortsätter ned till 0,8 procent nästa år, enligt en färsk konjunkturprognos.

Det kan jämföras med Handelsbankens prognos från i augusti, då årets tillväxt beräknades till 1,5 procent och nästa års till 0,8 procent.

Inbromsningen ser ut att gå snabbare än väntat, inte minst inom industrin.

ANNONS

Rädd för svängningar? Spara pengar säkert - jämför räntor och sparkonton här.

Extern länk från Compricer

Läs mer

Svag utveckling

“Indikatorer talar också för en fortsatt svag utveckling den närmaste tiden och vår tidigare bild att konjunkturen bromsar in ytterligare nästa år står sig”, skriver banken i ett pressmeddelande.

För 2021 bekräftar Handelsbanken sin augustiprognos på en svensk tillväxt på 1,3 procent.

Riksbanken kommer enligt Handelsbankens ekonomer att låta styrräntan ligga kvar på minus 0,25 procent under hela prognosperioden, fram till och med 2021.

“Centralbanker mildrar nedgången men saknar ammunition för att förhindra en fortsatt global konjunkturavmattning, och det mesta talar för att de finanspolitiska stimulanserna blir små. Riskerna för en liten öppen ekonomi som Sverige är betydande i detta läge”, skriver Handelsbanken.

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman tror att inbromsningen kan göra avtryck på den annalkande lönerörelsen, då ungefär 2,8 miljoner svenskar under början av 2020 ska få nya löner.

“Vi antar att lönenivån sett i ett historiskt perspektiv blir fortsatt låg i avtalet”, skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar.


PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter inflationschocken – viktiga räntan kan dubbelhöjas

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksbanken

Handelsbanken

Konjunkturinstitutet

Tillväxt

Svenska kronan

Inflation