Ränteras och börsfall i virusets spår

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Viruset skrämmer slag på finansmarknaderna. Arkivbild.
Foto: Kim Joo-sung/AP/TT
Viruset skrämmer slag på finansmarknaderna. Arkivbild.

Börserna rasar och räntorna faller till de lägsta nivåerna i modern tid när virusoron fått ny fart.

– Risken för ekonomiska konsekvenser ökar, säger Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB.

Den amerikanska statsobligationsräntan, den tioåriga, har fallit över 0,20 procentenheter under senaste dygnet och nådde nivån strax under 0,7 procent under fredagen. Så låg har den aldrig varit, så långt det går att följa kurvorna bakåt i tiden.

– Marknaden börjar i högre grad prisa in ett scenario där coronaviruset får världsekonomin i recession, säger Elisabet Kopelman.

Stora evenemang ställs in, människor ställer in resor, flygbolag tvingas ställa in avgångar till allt fler destinationer, skolor stängs och människor isoleras i hemmen för att minska risken för smittspridning. I takt med att fler sådana åtgärder vidtas ökar risken för att ekonomin ska påverkas rejält.

– Den största risken för ekonomin kortsiktigt är de åtgärder man vidtar för att begränsa spridningen. Där tvingas man till fler och fler sådana åtgärder, säger Elisabet Kopelman.

Räknar med räntesänkning

De ledande Europabörserna, liksom Stockholmsbörsen, föll kraftigt på fredagen, runt fyra procent. Också den amerikanska börsen tappade i den inledande handeln. Och även i Sverige och Tyskland nosar statsobligationsräntorna på rekordlåga nivåer.

Oljepriset följer med, cirka fyra procent ned, till knappt 48 dollar för ett fat Nordsjöolja.

– På räntemarknaden räknar man nu med att Fed i princip ska sänka tillbaka till de nivåer man hade under finanskrisen, säger Elisabet Kopelman.

Tidigare i veckan meddelade amerikanska centralbanken Federal Reserve en något oväntad räntesänkning mellan två ordinarie möten. Sänkningen med 0,5 procentenheter innebär en ränta i spannet 1,0–1,25 procent. Nu räknar marknaden med att räntan i slutet av året kommer att ligga betydligt lägre än så – på 0,25 procent, enligt Kopelman.

Oro för spridning

– Man följer den fortsatta spridningen av viruset. Å ena sidan har vi sett tecken på att situationen förbättrats i Kina. Å andra sidan finns en oro att det fortsätter att sprida sig i världen och att man inte vet vilka möjligheter man har att stoppa den fortsatta spridningen av epidemin, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att det än så länge synts relativt lite viruseffekter i ekonomisk data, förutom i sentimentsundersökningar. En kalldusch var dock statistik från den kinesiska tillverkningsindustrin för februari som kom tidigare i veckan. Det så kallade inköpschefsindex (PMI) brukar ses som en konjunkturmätare.

– Den stora varningssignalen var kollapsen i kinesiska PMI. Men utanför Kina har vi inte sett så stora konsekvenser ännu, säger Elisabet Kopelman.

Publicerad: