Hotellen veckor från konkurs: ”Krig varje dag”

”Vi dör. Vi behöver få in pengar”

Hotellbranschen är i djup kris. Regeringens och Riksbankens stödpaket räcker inte till. Utökas de inte går företagen under inom ett par veckor, enligt hotelldirektören Birgitta Azizsson.
– Staten måste hjälpa företagen att rädda jobben, säger hon.

All personal har varslats. Kostnaderna har strypts och frukostbuffén byts mot smörgåsar. När regeringen förbjöd folksamlingar på över 500 personer försvann nästan hela Birgitta Azizsson verksamhet på hotellet Best Western Svava i Uppsala.

När hon kom in till jobbet var mejlkorgen full med över 200 avbokningar. Hotellet gick från att vara bokat till 40 procent till 6 procent innan klockan slagit åtta.

– Det är veckor tills vi går omkull. Alla hotell jag har kontakt med och branschkollegor vittnar om samma sak. Det är krig varje dag för oss. Vi dör. Vi behöver få in pengar, säger hon.

Bankerna hjälper inte

Det beslut som Riksbanken fattat om att låna ut upp till 500 miljarder kronor till svenska företag i kris via bankerna hjälper inte. Storbankerna kommer säga nej till pengarna, enligt Dagens industri som hänvisar till flera källor.

Det är också något som Birgitta Azizsson bekräftar. Riksbankens miljarder gör ingen skillnad i krisen.

– När de gick ut med det tänkte vi att vi ska få hjälp av banken. Men banken vill inte. De vill inte riskexponera sig under rådande omständigheter, säger hon.

– Pengarna måste gå direkt till vår bransch på samma sätt som pengar som gick till SAS. Om en vecka är det good bye för de flesta annars.

Hotelldirektören Birgitta Azizsson.
Hotelldirektören Birgitta Azizsson.

”Varslen haglar”

För att hotellföretagen ska överleva måste staten vidta ytterligare åtgärder, enligt Azizsson.

Bland annat vill hon, och branschkollegorna, att de skatter som i dag ska skjutas upp gör det till noll ränta. De vill också att stödpaketet som förmedlas via bankerna får statlig garanti samt att arbetsgivaravgifter för mars, april och maj efterskänks.

– Varslen haglar och de första konkurserna är bara några dagar bort. Får vi ingen hjälp går vi omkull och då har vi tusentals anställda som förlorar jobbet. Staten måste hjälpa företagen att rädda jobben, säger Birgitta Azizsson.

”Läget nattsvart”

Stora delar av hennes familj är egenföretagare och sitter i samma sits. Hennes man driver hotell vid Arlanda, hennes bröder äger 22 restauranger där all personal varslats och hennes söner har restaurang på flygplatsen.

– Med restaurangen på Arlanda såg vi problemen redan i december. Sonen brukar omsätta 15 000 kronor på en lunch. Häromdagen frågade jag hur mycket de fått in: 250 kronor svarade han.

Hotell- och restaurangbranschen sysselsätter omkring 200 000 anställda, till stor del utlandsfödda och unga. 2018 uppgick branschens bidrag till BNP till 108 miljarder, motsvarande 2,6 procent av BNP.

Görs ingenting kommer det inte finnas några hotell och restauranger kvar efter krisen, tror Birgitta Azizsson.

– Det kommer inte finnas folk som har råd att starta upp företag överhuvudtaget. Om vi skulle klara oss så kommer det vara med ett tung lass och sen ta lång tid för oss att återhämta oss. Jag har personal som gråter. Man förlorar jobb, hus och hem. Vad ska man göra?

– Läget är nattsvart för oss. Alla våra anläggningar är tomma i skuggan av corona.

Visita: Stigande antal varsel

Enligt ny statistik från branschorganisationen Visita berör varslen nu 25 000 personer i besöksnäringen.

– Situationen i besöksnäringen är nattsvart till följd av coronaviruset. Vi ser ett stigande antal varsel inom branschen och hotellen och restaurangerna töms på folk, läget är akut.

– Nu krävs kraftfulla och riktade politiska åtgärder för att undvika konkurser och stora uppsägningar, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Fakta: Hotellen snart tömda

Hotellbeläggningen i storstäderna visar en mycket allvarlig situation.
Beläggningsgraden för hotellen i storstäderna ser nu ut så här:

 • Stockholm
  2019: Cirka 90 procent av hotellrummen belagda vid denna tidpunkt i mars.
  2020: 10,5 procent beläggning samma tid.
 • Göteborg
  2019: Cirka 80 procent av hotellrummen belagda vid denna tidpunkt.
  2020: 14 procent beläggning samma tid.
 • Malmö
  2019: Cirka 80 procent av hotellrummen belagda vid denna tidpunkt.
  2020: 19 procent beläggning samma tid.

Källa: Visita och Benchmark Alliance

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu