Kaj Linna lockar pensionärer till kritiserat kryptoprojekt

Lovar värdeökning på 15 procent i månaden

Han friades efter att ha suttit 13 år i fängelse – och fick 18 miljoner kronor i skadestånd.

Nu har Kaj Linna startat ett investeringsprojekt där han försöker få låginkomsttagare att satsa pengar i en okänd kryptofond.

Men bakom alla löften döljer sig vad bedömare beskriver som en avancerad bluff.

– Ett helt gäng varningsklockor ringer, säger bitcoin-experten Totte Löfström.

Hemsidan pryds av ett stort foto på en sandstrand. I förgrunden ligger en vit hatt, flipflops och ett snäckskal. Havet skimrar ljusblått i det skarpa solskenet.

En bit ner finns en bild på ett mynt märkt med en bitcoin-symbol. Vid sidan om detta: Ett erbjudande som ska göra att drömmar slår in.

Besökarna får veta att sajten drivs av en förening som döpts till Ojfan eftersom just det uttrycket är ”något vi ofta får höra när vi upplever något positivt”. Målet är att ge ”arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer, kort sagt, alla människor med en begränsad ekonomi, en möjlighet att få till ett sparande med en egen elektronisk plånbok”.

Det fortsätter:

”Vidare är syftet att ge dessa människor en möjlighet att själva komma in i och växa i den framtida blockchain-baserade värld vi alla står inför nu, men endast samhällets elit har tillgång till.”

Kaj Linna satt i fängelse i 13 år, felaktigt dömd för mord. Han släpptes och fick 18 miljoner kronor i skadestånd.
Kaj Linna satt i fängelse i 13 år, felaktigt dömd för mord. Han släpptes och fick 18 miljoner kronor i skadestånd.
Kaj Linna vid frikännandet, 30 maj 2017.
Kaj Linna vid frikännandet, 30 maj 2017.

”Kommer öppna upp en helt ny värld”

Ett medlemskap kostar från 200 till 1 200 kronor. På den insatta summan garanteras en värdeökning på minst 15 procent per månad.

”Med tiden kommer dina uttag att bli allt smidigare och du kommer att uppleva en finansiell frihet du kanske aldrig trodde var möjlig.”

Texten är undertecknad av Kaj Linna. 2018 fick han 18 miljoner kronor, det största skadeståndet som någonsin betalats ut i Sverige. Detta efter att han felaktigt dömts till livstids fängelse för mord och suttit inlåst i 13 år.

Nu bor Kaj Linna på Kanarieöarna. Där äger han ett hotell och han planerar att anlägga en skorpionfarm. Nu har dock fokus ställts om till att försöka locka ekonomiskt utsatta personer att satsa pengar i ett kryptoprojekt.

”Ditt beslut att bli medlem kommer, snarare än du anar, att öppna upp en helt ny värld för dig.”

Kaj Linna sommarpratade 2018.
Kaj Linna sommarpratade 2018.

”Missade du bitcoin? Häng på här”

Tillsammans med samarbetspartnern Daniel Theander har Linna spelat in ett stort antal videos som publicerats på Ojfans Facebooksida.

Där blandar de diskussioner om väder och vind med spretiga förklaringar till hur de gör för att garantera något som ingen investerare eller finansmogul i världen kan lova.

I en av filmerna berättar Linna om hur han lät ”fondförvaltare och bankgubbar” placera tio miljoner kronor. Efter tre månader hade värdet minskat med 200 000 kronor.

– Då tänkte jag: ”Det här ser inte bra ut, det är inte det här jag vill”.

– Jag föreslog att vi skulle satsa på bitcoin i stället. Du skulle sett deras min! Nu köper de själva bitcoins.

Daniel Theander fyller i:

– Det krävs nästan en sådan hajp som bitcoin gått igenom. Nu kan man använda det. Missade du bitcoin? Häng på här.

Ojfans Daniel Theander och Kaj Linna.
Ojfans Daniel Theander och Kaj Linna.

Dotterns ord oroade Gunilla

En av dem som nappat på erbjudandet är Gunilla. Hon är några och sextio och jobbar på ett boende för funktionshindrade. Gunilla heter egentligen något annat, men hon vill inte ha sitt riktiga namn i tidningen.

– Jag ville investera lite pengar och letade efter olika alternativ. De flesta sajter kräver att man går in med rätt stora summor, men här behövdes bara 200 kronor och det har jag råd att bli av med.

Gunilla har sett några av videoklippen som Linna och Theander publicerat på Facebook.

– De pratar mycket om att man ska nätverka och rekrytera fler personer för att tjäna mer pengar. Men det har jag inte gjort. De säger också att det går bra att bara vara passiv.

Vad vet du om kryptovalutor?

– Jag kan inte så mycket om det alls.

Litar du på vad de säger?

– Litar och litar, det vet jag väl inte. Min första tanke var att Kaj Linna ville vara generös och ge tillbaka lite av skadeståndet. Men sedan sa min dotter att det kunde vara så att hotellet eller skorpionfarmen kanske inte går så bra.

– Hon var också frågande till hur de kan lova 15 procents värdeökning när kryptovalutor är så volatilt. Det begreppet kände jag inte till.

Kaj Linna har startat ett investeringsprojekt där han försöker få låginkomsttagare att satsa pengar i en okänd kryptofond.
Kaj Linna har startat ett investeringsprojekt där han försöker få låginkomsttagare att satsa pengar i en okänd kryptofond.

Totte Löfström: Solklart pyramidspel

De digitala valutornas volatilitet – alltså att de snabbt kan öka och minska i värde – är dock långtifrån det största problemet med projektet som Kaj Linna gett sig in i.

Aftonbladets granskning visar att medlemmarna tilldelas konton på kryptoplattformen Hyperfund. Enligt flera experter är fonden en raffinerad bluff som bara fungerar så länge det görs nya insättningar.

”Matematiken bakom detta innebär att när kollapsen sker så kommer majoriteten av deltagarna förlora sina pengar”, skriver sajten behindmlm.com, som kartlägger den här typen av verksamheter.

Totte Löfström är vd på Trijo, en svensk sajt för handel med kryptovalutor.
Totte Löfström är vd på Trijo, en svensk sajt för handel med kryptovalutor.

Totte Löfström, vd på den svenska kryptobörsen Trijo, har på Aftonbladets uppmaning studerat Ojfans erbjudande.

– I mina ögon är det här ett solklart pyramidspel, säger han.

– Det mest uppenbara tecknet på att det med största sannolikhet rör sig om ett bedrägeri är att man lovar en garanterad vinst. Det kan ingen seriös aktör göra.

På hemsidan skriver Ojfan att medlemmarna kan ta ut sina pengar när som helst. Totte Löfström uppmanar alla att göra just det.

– Annars kan det bli så att du aldrig får se dem igen.

Linna: Vi står för riskerna

Enligt Kaj Linna är det dock helt riskfritt att investera i projektet.

– Det är jag och de andra grundarna som personligen garanterar avkastningen. Om alla medlemmar skulle vilja ha ut sina pengar i dag så skulle de få det, med ränta.

– Men det är klart att man alltid måste göra sina egna riskbedömningar. Det måste man alltid göra oavsett vad man investerar i.

Men när ni försöker värva medlemmar så nämner ni ju ingenting om en eventuell risk?

– På Facebook har vi en disclaimer där det tydligt framgår.

Men det finns inget på hemsidan?

– Du kan ha en poäng i att vi kanske borde lägga disclaimern på ojfan.com. Det gör vi så gärna. Vi är inte finansiella experter och vi kommer inte med finansiella råd.

Vad säger du till dem som menar att detta är ett pyramidspel?

– Jag ger inte så mycket för vad olika så kallade experter säger. Jag kan ta fram lika många experter med examen från Handelshögskolan som säger att det här är det mest otroliga som de har sett. De väljer att gå all in i det här.

– Det här är definitivt ingen pyramid. Om du går in i det här så behöver du inte göra någonting för att tjäna pengar.
 

FOTNOT: Några dagar efter att den här artikeln publicerats valde Kaj Linna att stänga ner Ojfan. Du kan läsa mer om det här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu