Regeringen: Stärk sjukförsäkringen

Regeringen föreslår att sjukförsäkringen byggs ut.

Taket för sjukpenningen ska höjas och karensavdraget ska utredas.

– Vi ska laga sjukförsäkringen, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterar förändringar i sjukförsäkringen på en presskonferens.

– I budgeten för 2022 ska vi stärka sjukförsäkringen. Det innebär höjt tak i sjukpenningen. Större möjligheter att fortsätta sjukskrivning efter 365 dagar. Ökad trygghet för äldre. Och för den som är deltidssjukskriven, säger Stefan Löfven.

Bland annat föreslås att taket i sjukpenningen höjs från 8 till 10 prisbasbelopp från den 1 januari 2022. Regeringen föreslår också en ökad flexibilitet i sjukförsäkringen vid dag 365.

– Sjukdomar och olyckor kan drabba oss alla, och då är vi beroende av en sjukförsäkring som fungerar, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Karensavdraget ska utredas

Regeringen vill att sjukpenningen, rehabiliteringspenningen, närståendepenningen, smittbärarpenningen och ersättningen från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön ska omfattas av höjningen.

Hela förslaget beräknas kosta 2,6 miljarder kronor per år.

Ardalan Shekarabi.
Ardalan Shekarabi.

Shekarabi har förhoppningar om att förslaget går igenom i riksdagen.

– Det borde finnas en riksdagsmajoritet för att förslagen ska bli verklighet.

Regeringen ska även tillsätta en utredning för att se över behovet av en karensdag.

LO: ”Pandemin har varit en ögonöppnare”

Enligt LO-ordföranden Susanna Gideonsson är regeringens förslag välkommet.

– LO-förbundens medlemmar kan inte jobba hemifrån. Trycket på förändring är stort. Alla centralorganisationer har tryckt på länge för att det ska bli en förändring, säger hon på pressträffen.

Susanna Gideonsson.
Susanna Gideonsson.

Susanna Gideonsson anser bland annat att det är positivt om tidsgränsen efter dag 365 förlängs, samt att inkomsttaket höjs.

– Pandemin har varit en ögonöppnare för många. Efter alla år av nedmontering av sjukförsäkringen finns mycket kvar att göra.

Hon säger också att LO kommer att fortsätta jobba för att slopa karensavdraget.

– Jag vill skicka en uppmaning till övriga partier från 3,5 miljoner av landets löntagare, det politiska spelet kan inte vara viktigare än att se till att den som blir sjuk känner sig trygg.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu