Åklagare vill se fängelse för Fingerprint-bas

Av:  TT

Åklagaren vill att Johan Carlström, ordförande och största ägare i Fingerprint Cards, döms till fängelse för grovt insiderbrott. Arkivbild.
Åklagaren vill att Johan Carlström, ordförande och största ägare i Fingerprint Cards, döms till fängelse för grovt insiderbrott. Arkivbild.

Biometriföretaget Fingerprint Cards storägare och förre vd Johan Carlström bör dömas till fängelse, som mest i fyra år.

Det var budskapet från åklagare Jonas Myrdal när rättegången om grova insiderbrott avslutades.

Enligt åklagaren har Johan Carlström tjänat miljontals kronor på att handla med aktier och andra värdepapper kopplade till Fingerprint, med intern information som grund. Affärerna gjordes innan informationen blev känd för allmänheten.

– Det är frågan om systematiska brott för privat vinning, sade kammaråklagare Jonas Myrdal i sitt slutanförande inför Stockholms tingsrätt, enligt Dagens Juridik.

Åklagaren anser att straffvärdet för Carlströms brott är fyra års fängelse. Men han påpekar också att Carlström kan få ett kortare straff, med tanke på att rättsprocessen blivit så långdragen

De sex transaktioner som berörs i åtalet skedde 2012–14. Johan Carlström åtalades 2015. Rättegången har blivit uppskjuten flera gånger.

Johan Carlström är styrelseordförande och största ägare i Fingerprint Cards, som är baserat i Göteborg. Han har också varit vd i företaget.

Carlström nekar till brott, och hävdar bland annat att han gjorde förlust på de affärer som påstås vara insiderbrott.

Förutom fängelsestraffet vill åklagaren också att Johan Carlström får näringsförbud i fem år, och att drygt fyra miljoner kronor förverkas från Fingerprint-bossen för att han fått dem genom brott.

Domen från Stockholms tingsrätt kommer 22 juni.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu