H&M skippar anklagad kinesisk leverantör

TT-AFP

Publicerad 2020-09-15

Anklagelser om tvångsarbete i Kina får H&M att fasa ut relationen med en leverantör. Arkivbild.
Anklagelser om tvångsarbete i Kina får H&M att fasa ut relationen med en leverantör. Arkivbild.

Klädjätten H&M ska avsluta relationen med en kinesisk garnproducent efter anklagelser om tvångsarbete, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Bland de utsatta ska finnas etniska och religiösa minoriteter från regionen Xinjiang i västra Kina.

Enligt en rapport från den australiensiska tankesmedjan The Australian Strategic Policy Institute (ASPI) i mars, har H&M varit ett av flera välkända globala varumärken som dragit fördel av att kinesiska myndigheter flyttat tiotusentals uigurer från fångläger i Xinjiang till arbete i kinesiska fabriker runt om i landet.

ASPI pekade specifikt ut leverantören Huafus fabrik i Anhui i östra Kina, där färgat garn tillverkats.

H&M nekar till att ha haft samarbete med fabriken i Anhui eller med Huafus verksamhet i Xinjiang. Däremot medger företaget "en indirekt affärsrelation" med en anläggning i Shangyu, också i östra Kina. som ägs av Huafu.

"Även om det inte finns några indikationer på tvångsarbete i väveriet i Shangyu har vi bestämt, tills vi får mer klarhet om anklagelserna om tvångsarbete, att fasa ut vår indirekta affärsförbindelse med Huafu Fashion CO, oavsett enhet eller provins, inom 12 månader", heter det i ett uttalande från H&M. Det rör sig om fabriker som är leverantörer till många välkända globala varumärken, enligt ASPI.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu