Riksbankschefen chattade med läsarna: Hushållens lån är en stor risk

Stefan Ingves om sparande, kontanter och boräntorna

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
Riksbankschefen Stefan Ingves svarar på läsarnas frågor.
Riksbankschefen Stefan Ingves svarar på läsarnas frågor.

Coronapandemin har gett tillväxten en knäck – som kan bli permanent.

Bara timmar efter det dramatiska beskedet chattade Riksbankschefen Stefan Ingves med Aftonbladets läsare.

”Djupa kriser gör att vi förlorar både produktion och inkomst”, skriver Ingves.

Budskapet var bistert när Stefan Ingves på tisdagsförmiddagen redogjorde för beslutet att låta reporäntan ligga kvar på noll procent.

– Vi tar aldrig igen detta. Detta är en evig förlust, sa han på en pressträff.

Drygt två timmar senare bänkade sig Ingves för att chatta med Aftonbladets läsare. Här är ett urval av frågorna, och Riksbankschefens svar. Chatten i sin helhet hittar du längre ner.

 

Nina: Många var oroliga för att bostadsmarknadens skulle kollapsa och man tillförde en mängd åtgärder som inget krav på amortering. Nu känns det tvärtom som att marknaden blomstrar som aldrig förr, som att covid-19 och dess effekter inte existerar. Hur ser Riksbanken på detta?

Stefan Ingves: Vi tror att sommaren är litet speciell och att bostadspriserna stiger långsammare framöver. Samtidigt har vi under mycket lång tid påpekat att den svenska bostadsmarknaden fungerar illa och att hushållens stora lån är en stor risk i svensk ekonomi. På lång sikt skulle det vara mycket bra för Sverige om vi lyckas reformera bostadsmarknaden så att utbudet av bostäder ökar och hushållen inte behöver låna så mycket.

 

Alexander: Du gillar ju kontanter, men med tanke på att de är fantastiska verktyg för kriminella, borde du inte hjälpa till och snarare verka för att avveckla kontanter?

Stefan Ingves: Många engagerar sig i frågan om kontanter på litet olika sätt. Faktum är att den tekniska utvecklingen leder till att kontanterna är på väg bort därför att vi i Sverige snabbt anpassar oss till ny teknologi. Samtidigt behöver vi vidmakthålla en förmåga att hantera kontanter också på längre sikt – annars fungerar ju inget om strömmen går!

 

John: Hur står sig sverige ekonomiskt mot övriga Europa och världen?

Stefan Ingves: Många påverkas nu mycket av det som sker men vi har flera frihetsgrader och större ekonomiska möjligheter att agera kraftfullt jämfört med länder som hade ekonomiska problem redan innan pandemin satte igång. Vi har sparat i ladorna och det tjänar oss väl just nu.

 

Andy: Hur allvarlig är denna kris om man jämför med tidigare kriser?

Stefan Ingves: Det är svårt att jämföra olika kriser. En pandemi och dess ekonomiska negativa konsekvenser har vi inte hanterat i mannaminne, men det här är en stor och allvarlig ekonomisk kris och det är nödvändigt att vända utvecklingen så att inte många människor far illa.

 

Tyra: Hur kommer det här påverka boräntorna?

Stefan Ingves: Våra åtgärder syftar till att hålla räntorna oförändrat låga ut mot hushåll och företag. Så här långt har det fungerat.

 

Johan: Vad ska man göra med sina sparpengar tycker du,?

Stefan Ingves: Det ingår inte i jobbet att ge den typen av råd. Var och en måste avgöra själv vilka risker man är villig att ta och om man klarar av att hantera de risker man tagit.

 

Lars: Vad menar du med att de ekonomiska effekterna av coronan är en ”evig förlust”. Det låter väldigt dystert tycker jag.

Stefan Ingves: Vi kan inte ta igen den tillväxt vi har tappat under den här besvärliga perioden. Vi får nöja oss med att komma tillbaka till den tillväxt vi hade innan pandemin. Djupa kriser gör att vi förlorar både produktion och inkomst och det är mycket svårt att ta igen.

Laddar Live Upplevelse

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE