Norwegian ansöker om konkurs i Sverige

Dotterbolaget i konkurs – ”resenärer eller anställda påverkas inte”

Av: 

Gustaf Larsson

Norwegians svenska bolag ansöker om konkurs.
Norwegians svenska bolag ansöker om konkurs.

Norwegian

Norwegians svenska dotterbolag ansöker om konkurs.

Beskedet kom efter att flygbolagets aktie handelstoppades.

– Vi har arbetat hårt för att ta oss igenom den här krisen, säger kommunikationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson till Aftonbladet.

Under tisdagsförmiddagen handelsstoppades flygbolaget Norwegian på Oslobörsen. Kort därefter kom beskedet att dess svenska bolag, Norwegian Air Sweden AB, ansöker om konkurs, rapporterar DI.

Det bekräftar också deras svenska kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson för Aftonbladet.

Konkursansökan har lämnats in till Attunda tingsrätt. Enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson beror det på den rekonstruktion som bolaget nu genomgår.

– Vi har arbetat hårt för att ta oss igenom den här krisen under pandemin och en del av arbetet har inneburit att vi nu ser över bolagsstrukturen, säger hon.

”Tyvärr finns skulder kvar som vi inte har kunnat reglera”, säger kommunikationschefen till DI.

Skulder som inte kunnat regleras

Hon säger vidare att de hade planerat att likvidera bolaget eftersom att bolagsstrukturen har ändrats under rekonstruktionen, till en ny förenklad sådan.

– Men eftersom det fanns skulder som vi inte haft möjlighet att reglera under rekonstruktionsprocessen, har det inte funnits något annat alternativ än att ansöka om konkurs för det svenska bolaget.

Hur påverkar det här bolaget i stort?

– Det får ingen påverkan på anställda eller flygdriften, eftersom det inte fanns några anställda i det här bolaget, säger hon och lägger till:

– Resenärer som har bokat eller planerar att boka biljetter behöver inte oroa sig då det här inte påverkar flygverksamheten.

Norweigan Air Sweden AB har certifikatet AOC, Air Operator's certificates, förenklat en licens för att bedriva flygtrafik. De har flugit både inrikes och utrikes, men alltså utan några egna anställda.

Handelsstoppades på Oslobörsen

Under tisdagen handelsstoppades Norweigans aktie på Olsobörsen. Det efter att bolaget före börsöppningen meddelade resultatet av nyemissionen som ger bolaget 6 miljarder norska kronor i nytt kapital. Nyemissionen var kraftigt övertecknad, skriver TT som hänvisar till ett pressmeddelande.

När handeln sedan kom igång rasade aktien kraftigt. På tisdagseftermiddagen hade kursen gått ner med 18 procent.

Men något samband mellan handelsstoppet och konkursansökan finns inte, hävdar Charlotte Holmbergh Jacobsson.

– Nej, det finns inget sammanhang alls, säger hon.

ANNONS

Vill du se över ditt elavtal? Jämför priser nu och hitta det bästa för dig!

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Norwegian

Konkurs

Flygbolag