Kakaobönder smugglar för att klara ekonomin
Kristin Groth/TT
Uppdaterad 2024-07-19 | Publicerad 2024-07-17
Kakaobönder i Ghana smugglar ut sina varor till grannlandet Elfenbenskusten för att klara sig ekonomiskt i en tid med dåliga skördar, ökade kostnader och fallande valuta.
Årets kakaoskörd i Ghana är betydligt sämre än genomsnittet och landets valuta cedi har rasat. Samtidigt har transport- och produktionskostnaderna skjutit i höjden för bönderna.
Kakaobonden Isaac Antwi i Suhum, några mil från huvudstaden Accra, säger att han måste smuggla sina bönor till Elfenbenskusten för att få ut en rimlig vinst, trots att priserna nyligen har gått upp internationellt.
– Eftersom cedin tappar i värde varje dag räcker det helt enkelt inte att sälja i Ghana, säger han till nyhetsbyrån AFP.
– Priserna är bättre på andra sidan gränsen och den starkare valutan innebär att jag kan ge min familj mat och betala av mina skulder.
När säsongens skörd nästan är avklarad konstateras att produktionen landar på mindre än 55 procent av produktionen under ett genomsnittligt år, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Kakaoodlare i Ghana måste sälja sina varor till statligt drivna Ghana Cocoa Board (Cocobod) till fasta priser, men pengarna räcker enligt bönderna inte för att täcka de stigande kostnaderna.
Kakaobonden Dennis Nyameke förklarar ekonomin.
– En påse kakao säljs för minst 137 dollar i Ghana, men när vi smugglar den till Elfenbenskusten kan vi komma nära 152 dollar, säger han till AFP.
– Med fyra barn att ta hand om har jag inte råd att ignorera den skillnaden.
Över en miljon människor är beroende av kakaoindustrin i Ghana, som har över 33 miljoner invånare.