88 000 tvingas betala tillbaka bostadsbidraget

Foto: Johnér
Fler tvingas betala tillbaka sitt bostadsbidrag.
MIN EKONOMI

Mer än var tredje person måste betala tillbaka hela eller delar av sitt bostadsbidrag.

I snitt handlar det om 7 500 kronor.

– Det är jättemycket pengar, säger Jenny Cederborg på Försäkringskassan.

De senaste månaderna har ovälkomna kravbrev från Försäkringskassan dykt upp i många hem. Hela 88 000 personer är skyldiga att betala tillbaka hela eller delar av bostadsbidraget, enligt en sammanställning tidningen Hem & Hyra har gjort. Det här eftersom de tjänat mer pengar än de angett vid ansökan.

Totalt ska de svenska hushållen betala tillbaka 668 miljoner kronor. I snitt handlar det om cirka 7 500 kronor för pengar som betalats ut under 2015.

”Grupp med behov av pengarna”

– Det är jättemycket pengar för den här gruppen som söker för att de faktiskt är i behov av pengarna, säger Jenny Cederborg, enhetschef på Försäkringskassan.

Andelen återbetalningsskyldiga motsvarar 36 procent av alla sökande, vilket är en ökning från 33 procent i fjol.

– Vi har sett att den siffran ökat lite varje år. Det kan bero på att fler har osäkra anställningar och har svårt att uppskatta sin inkomst, eller på hur andra förmåner och bidragsformer är utformade. Det måste vi analysera, säger Jenny Cederborg.

2 maj sista dagen

2 maj är sista dagen att betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan. Men för dem som inte kan betala tillbaka allt på en gång kan det finnas lösningar.

– Det viktigaste är att man kontaktar oss om man inte kan betala tillbaka och se om vi kan göra en återbetalningsplan, eller skjuta upp återbetalningen om man saknar inkomst eller andra bidrag, säger Jenny Cederborg.

Hon råder alla som söker bostadsbidrag att noggrant uppskatta sin inkomst.

– Försök att beräkna inkomsten så noga det går för hela året. Och anmäl eventuella inkomstförändringar till oss så snart som möjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM