88 000 tvingas betala tillbaka bostadsbidraget

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Fler tvingas betala tillbaka sitt bostadsbidrag.
Fler tvingas betala tillbaka sitt bostadsbidrag.

Privatekonomi

Mer än var tredje person måste betala tillbaka hela eller delar av sitt bostadsbidrag. I snitt handlar det om 7 500 kronor av bostadsbidraget som måste betalas tillbaka. – Det är jättemycket pengar, säger Jenny Cederborg på Försäkringskassan.

De senaste månaderna har ovälkomna kravbrev från Försäkringskassan dykt upp i många hem. Hela 88 000 personer är skyldiga att betala tillbaka hela eller delar av bostadsbidraget, enligt en sammanställning tidningen Hem & Hyra har gjort. Det här eftersom de tjänat mer pengar än de angett vid ansökan.

Totalt ska de svenska hushållen betala tillbaka 668 miljoner kronor. I snitt handlar det om cirka 7 500 kronor för pengar som betalats ut under 2015.

”Grupp med behov av pengarna”

– Det är jättemycket pengar för den här gruppen som söker för att de faktiskt är i behov av pengarna, säger Jenny Cederborg, enhetschef på Försäkringskassan.

Andelen återbetalningsskyldiga motsvarar 36 procent av alla sökande, vilket är en ökning från 33 procent i fjol.

– Vi har sett att den siffran ökat lite varje år. Det kan bero på att fler har osäkra anställningar och har svårt att uppskatta sin inkomst, eller på hur andra förmåner och bidragsformer är utformade. Det måste vi analysera, säger Jenny Cederborg.

2 maj sista dagen

2 maj är sista dagen att betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan. Men för dem som inte kan betala tillbaka allt på en gång kan det finnas lösningar.

– Det viktigaste är att man kontaktar oss om man inte kan betala tillbaka och se om vi kan göra en återbetalningsplan, eller skjuta upp återbetalningen om man saknar inkomst eller andra bidrag, säger Jenny Cederborg.

Hon råder alla som söker bostadsbidrag att noggrant uppskatta sin inkomst.

– Försök att beräkna inkomsten så noga det går för hela året. Och anmäl eventuella inkomstförändringar till oss så snart som möjligt.

Bostadsbidrag för unga och barnfamiljer

Bostadsbidrag är ett stöd till barnfamiljer och unga under 29 år som behöver hjälp att betala hyra eller månadsavgift för sitt boende.

Som barnfamilj krävs att du har barn boende hos dig, att du bor och är folkbokförd på adressen och att du betalar mer än 1 400 kronor i månaden för din bostad.

Om och hur mycket bidrag du kan få beror på dina inkomster, hur många barn som bor hemma, vad ditt boende kostar och hur stor din bostad är.

Du kan räkna ut hur mycket du kan få på Kassakollen.

Källa: Försäkringskassan

Bostadstillägg för pensionärer

Även pensionärer kan ha rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten. Bostadskostnaden, inkomsten och familjesituationen avgör vad du kan få i bostadstillägg.

Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 090 kronor per månad.

Här kan du räkna ut om du kan få bostadstillägg.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sluta jobba vid 61 – få högre pension

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi

Bostadsmarknad

Försäkringskassan

Bostadstillägg

Pensionsmyndigheten