Så kan du spara ihop till 100 000 kronor

Du kan spara ihop till 100 000 kronor på bara några år.
Du kan spara ihop till 100 000 kronor på bara några år.

Behöver du en buffert på 100 000 kronor?

Då har Aftonbladet receptet på hur du kan lyckas.

– Det är möjlig. Det går att spara ihop, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Det kan finnas flera anledningar till att ta tag i sitt sparande, vare sig det gäller ett kommande bröllop, ny bil, kontantinsats till en ny lägenhet, drömresan eller bara en riklig buffert för oförutsägbara händelser.

– Gör ditt mål väldigt tydligt. Om jag bara ska börja spara är det lätt att tappa fokus. Det är bra att att ett specifikt mål och summa, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Ger en snöbollseffekt

Att spara ihop 100 000 kronor kan dessutom gå snabbare än man tror. Det visar Aftonbladet uträkningar tillsammans med Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Får du ränta-på-ränta-effekten eller snöbollseffekten genom årlig avkastning över tid tar det endast ett par år.

– Man ser tydligt att ju mer du sparar ju snabbare går det. Det regelbundna sparandet är effekten, säger Ingela Gabrielsson.

Nyckeln är att sätta av ett månadsspar och att våga lämna bankens sparkonto som för närvarande inte ger någon ränta alls. Enligt Gabrielsson kan ett bra mått vara att ställa in sig på en avkastning på fem procent:

– Aktier har legat mycket högre väldigt många gånger och lägre många år. Fem års avkastning är möjligt. Med fondsparande sprider du riskerna mer eftersom fonderna själva balanserar riskerna. Välj gärna tre olika fonder i ett investeringskonto. Då får du en schablonbeskattning som för närvarande är låg. Det är ett gyllene tillfälle att sätta igång att spara på det viset.

Aktiesparande kräver att du sätter in dig i vad du köper och när du ska sälja dina aktier. Om du vill satsa på det, se till att sprida dina risker och köp nya aktier varje månad.

”Tillfälliga åtgärder”

Avsätter du 500 kronor per månad med fem procents avkastning tar det 13 år att nå upp till 100 000 kronor. Ett månadsspar på 3000 kronor med fem procents avkastning beräknas däremot ta bara tre år.

Har du inte den summan att lägga av varje månad finns det olika tips och trix för hur du kan dra åt svångremmen om hushållskassan.

– När man sparar och gör alla förändringar, tänk på att det är tillfälliga åtgärder som gör att just du kan uppnå det här målet, säger Sharon Lavie.

Enligt henne är bostad och transport de största förändringarna som kan göra störst effekt:

– Hitta ett så billigt boende som möjligt. Att äga bil är väldigt dyrt. Kan du åka med kommunala transportmedel? Har du någon att samåka med? Du kan tjäna tusenlappar i månaden. Sparar du tre tusen per månad har du 36 tusen på ett år och tre år kvar sen är du klar, säger Lavie.

Du kan också skramla ihop mycket pengar genom att skära ner på allt onödigt i din vardag som egentligen inte har något värde.

– Det handlar om att använda det du har, säger Ingela Gabrielsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln