Så svårt är det att lösa in dina gamla mynt

Foto: Johner
Snart blir de gamla kronorna ogiltiga.
MIN EKONOMI

Riksbanken vill att vi gör av med våra gamla mynt – nu.

Men det är lättare sagt än gjort.

Många bankkontor hanterar inte ens kontanter och matbutikerna är satt en myntgräns.

Efter 30 juni är de gamla en-, två- och femkronorna ogiltiga. 11 000 ton mynt till ett värde av två miljarder kronor ska nu samlas in.

I snitt räknar Riksbanken med att vi har 514 kronor i gamla mynt per hushåll och att bästa sättet att göra sig av med dom är att sätta sprätt på dom i handeln.

– Det är en hanterlig summa, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken.

Men är det verkligen det och så enkelt? Aftonbladets kartläggning visar en motsatt bild. Flera butiker har inte ens någon kontanthantering. Vissa mataffärer har satt ett tak på max 25 mynt åt gången, enligt Svensk handels rekommendation.

Rädsla för myntanstormningen

Svensk handeln är inte särskilt förtjust i läget.

– Risken är att mycket av mynten kommer till handeln. Det är vår rädsla. Vi är inte anpassade för det. Därför har vi sagt till våra handlare att försöka begränsa det med 25 mynt till alla köp, säger Bengt Nilervall, Svensk handels betalexpert.

Hushållens myntvärde är uppskattat till 800 kronor per hushåll.

– Om de ska komma och tömma det i handeln kommer det bli extrema köer och kostnader, säger Nilervall.

Som det är nu görs 80 procent av alla transaktioner i handeln med kort. Knappt 20 procent med kontanter och då är det framför allt småköp.

Och nästa gång du betalar kontant så är risken stor att du får tillbaka växel – med gamla mynt.

De gamla mynten får finnas i omlopp i handeln hela vägen fram till och med den 30 juni.

– De kan egentligen hålla på till sista juni. Efter 30 juni finns det en tvåmånadersperiod då man kan sätta in mynten på konto i bank. Vi hoppas att butikerna ska försöka ge sina kunder nya mynt tillbaka, säger Wejshammar.

Handeln skyller på bankerna

Enligt Nilervall kommer det att dröja innan vi kan se massa nya mynt i handeln trots att de infördes redan i oktober:

– Vi kommer att få se gamla mynt i cirkulation länge. Vi får in rätt mycket mynt och därför kommer vi inte att köpa pengar. Det kommer ske längre fram. Jag tror att det blir baktungt och kommer in nya mynt väldigt sent.

En vanligt butik har ungefär 2000 kronor i växelkassa. Eftersom det hela tiden kommer in nya mynt så tillgodoses myntkassan. Butikerna behöver inte köpa in nya mynt utan skickar istället iväg överskottet. Allt fler butiker väljer dessutom att vara kontantfria.

Då återstår bankerna. Aftonbladets kartläggning visar att få bankkontor har kvar kontanthantering. I stället hänvisar de sina kunder till insättningsautomater. På de få kontor som tar emot mynt tar bankerna oftast ut en kostnad.

– Bankerna har dragit sig ifrån mynthanteringen alldeles för snabbt, säger Bengt Nilervall.

FAKTA

Så ställer sig storbankerna till mynthantering:

Aftonbladet har ställt följande frågor till de fyra storbankerna. Efter frågorna följer officiell information på bankernas hemsida.

1. Har ni märkt av att fler vill växla in sina mynt?
2. Har ni någon övre gräns när kunden vill växla in sina mynt?
3. Kostar det pengar att få sina mynt inväxlade?

Nordea

1. – Ja.
2. – Nej.
3. – Nej.

Och det säger banken på hemsida: Idag har Nordea cirka 14 kontor med manuell kontanthantering. Där kan du som privatperson sätta in kontanter på ditt konto. Förutom kontor med manuell kontanthantering erbjuder Nordea tillgång till ca 260 stycken insättningsautomater (ägs av Bankomat AB) runt om i landet där du kan sätta in 100-, 500- kronorssedlar.

SEB
1. – Ja, det är en ökad aktivitet hos oss. Det är betydligt fler som kommer till våra kontor och lämnar in sina mynt.

2. – Nej, men man måste vara kund hos oss. Vi tar emot våra kunders mynt. Däremot om du har väldigt stora belopp, tusentals kronor i mynt, är det kanske bra om du slår en signal till bankkontoret innan.

3. – Inte hos oss. Vi tar inte betalt av våra kunder.

Och det säger banken på hemsida: Bara en tredje del av SEB:s bankkkontor har kontanthantering. Kunder hänvisas istället till Bankomats insättningsmaskiner för insättning av sedlar.

SWEDBANK
1. – Det är ett fåtal – knappt fem procent – av våra kunder som använder kontanter frekvent. Vi vet naturligtvis att en hel del kunder nu kommer vilja sätta in mynt, som är på väg att bli ogiltiga, på sina konton.
2. – I såväl insättningsautomater som på kontor finns gränser för hur mycket man kan sätta in vid varje tillfälle. Dessa gränser varierar.
3. – I ett 50-tal av våra insättningsautomater (Bankomat), som finns över hela landet, har det alltid varit kostnadsfritt att sätta in mynt för alla kunder i Swedbank och Sparbankerna.

Och det säger banken på hemsida: På flera av våra kontor hjälper vi dig med att göra en engångsinsättning mot betalning. Dina mynt läggs då i en påse på max 2,5 kg, vilket är mellan 500 kr och 2 000 kr. Priset är 100 kr per påse.

HANDELSBANKEN
1. – Ja, vi får in allt mer mynt för insättning på kundernas konton, särskilt när det varit extra mycket uppmärksamhet om det kommande myntutbytet.

1. – Nej, det finns ingen sådan fast gräns, men för all användning av kontanter gäller lagen mot penningtvätt och terrorfinansiering som innebär att vi kan behöva få dokumentation om var pengarna kommer ifrån.

3. – Våra lokala kontor har olika modeller. På vissa kontor erbjuds en så kallad myntpåse som kostar 50 kronor och som rymmer maximalt 2,5 kilo mynt. Andra kontor tar en avgift på sju procent för uppräkningen av pengarna som sätts in.

Och det säger banken på hemsida: Det är dock inte alla bankkontor som tar emot mynt.

FAKTA

Så många mynt tar din mataffär emot – åt gången:

Coop
Har inga centrala beslut på någon begränsning vare sig av hur många mynt man får köpa för eller växla in. Har sett en något ökad volym av mynt i butik.

Ica
Icabutikerna bestämmer själva hur många mynt en kund kan betala med vid ett och samma tillfälle. Men de flesta butiker följer Svensk handels rekommendation om att max ta emot 25 mynt åt gången. Vissa butiker tillhandahåller växlingsautomater.

Hemköp
Har ingen gräns för hur många mynt man får betala med, men vi växlar inte utan att man genomför ett köp. Har märkt en ökning av kontanter den senaste tiden.

Lidl
I dagsläget har Lidl ingen begränsning. Generellt växlar butiken när det är relaterat till butiksinköp. Har på senare tid märkt av en ökad tillströmning av mynt.

City Gross
Tar endast emot 25 mynt per gång, enligt Svensk handels rekommendation. Butikerna avgör från fall till fall om de vill växla. I normalfallet ser City Gross gärna att man handlar. Har märkt av ett betydligt större inflöde av mynt.

ARTIKELN HANDLAR OM