Så svårt är det att lösa in dina gamla mynt

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johner
Snart blir de gamla kronorna ogiltiga.

Riksbanken vill att vi gör av med våra gamla mynt – nu.

Men det är lättare sagt än gjort.

Många bankkontor hanterar inte ens kontanter och matbutikerna är satt en myntgräns.

Efter 30 juni är de gamla en-, två- och femkronorna ogiltiga. 11 000 ton mynt till ett värde av två miljarder kronor ska nu samlas in.

I snitt räknar Riksbanken med att vi har 514 kronor i gamla mynt per hushåll och att bästa sättet att göra sig av med dom är att sätta sprätt på dom i handeln.

– Det är en hanterlig summa, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken.

Men är det verkligen det och så enkelt? Aftonbladets kartläggning visar en motsatt bild. Flera butiker har inte ens någon kontanthantering. Vissa mataffärer har satt ett tak på max 25 mynt åt gången, enligt Svensk handels rekommendation.

Rädsla för myntanstormningen

Svensk handeln är inte särskilt förtjust i läget.

– Risken är att mycket av mynten kommer till handeln. Det är vår rädsla. Vi är inte anpassade för det. Därför har vi sagt till våra handlare att försöka begränsa det med 25 mynt till alla köp, säger Bengt Nilervall, Svensk handels betalexpert.

Hushållens myntvärde är uppskattat till 800 kronor per hushåll.

– Om de ska komma och tömma det i handeln kommer det bli extrema köer och kostnader, säger Nilervall.

Som det är nu görs 80 procent av alla transaktioner i handeln med kort. Knappt 20 procent med kontanter och då är det framför allt småköp.

Och nästa gång du betalar kontant så är risken stor att du får tillbaka växel – med gamla mynt.

De gamla mynten får finnas i omlopp i handeln hela vägen fram till och med den 30 juni.

– De kan egentligen hålla på till sista juni. Efter 30 juni finns det en tvåmånadersperiod då man kan sätta in mynten på konto i bank. Vi hoppas att butikerna ska försöka ge sina kunder nya mynt tillbaka, säger Wejshammar.

Handeln skyller på bankerna

Enligt Nilervall kommer det att dröja innan vi kan se massa nya mynt i handeln trots att de infördes redan i oktober:

– Vi kommer att få se gamla mynt i cirkulation länge. Vi får in rätt mycket mynt och därför kommer vi inte att köpa pengar. Det kommer ske längre fram. Jag tror att det blir baktungt och kommer in nya mynt väldigt sent.

En vanligt butik har ungefär 2000 kronor i växelkassa. Eftersom det hela tiden kommer in nya mynt så tillgodoses myntkassan. Butikerna behöver inte köpa in nya mynt utan skickar istället iväg överskottet. Allt fler butiker väljer dessutom att vara kontantfria.

Då återstår bankerna. Aftonbladets kartläggning visar att få bankkontor har kvar kontanthantering. I stället hänvisar de sina kunder till insättningsautomater. På de få kontor som tar emot mynt tar bankerna oftast ut en kostnad.

– Bankerna har dragit sig ifrån mynthanteringen alldeles för snabbt, säger Bengt Nilervall.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Riksbanken