Världens dyraste muminmugg såld

Av: 

Lotta Reberg

Samlarobjekt

Muminmuggen Simhopp snäckskal har legat ute på Tradera sedan mitten av oktober – pris 175 000 kronor.

Det fanns inte ett enda bud när det bara var en kort stund kvar på auktionen i helgen.

Så plötsligt duggade buden tätt.
Slutpriset blev 236 478 kronor! Därmed är muggen Simhopp från 2006 världens dyraste muminmugg.

Världens dyraste muminmugg – Simhopp med snäckskal. Simhoppsmuggen var den första av sommarmuggarna, kom 2006. Den första versionen som gjordes med snäckskal kom aldrig ut i handeln utan delades bara ut till de anställda. Finns bara i några hundra exemplar. Därav rekordpriset på 236 478 kronor.

Bara några timmar innan auktionen avslutades i lördags kväll samtalade jag med muminmuggsamlaren Margareta Backström Öberg.

Vi var överens om att marknaden för muminmuggar nu gått in i en rätt ljummen fas.

Det var bara några timmar kvar till att muminmuggen Simhopp med snäckskal, utrop 175 000 kronor skulle klubbas – och det fanns inte ett enda bud. Dessutom hade flera eftertraktade muminmuggar som legat ute för 135 000 kronor under sommaren förblivit osålda.

Men vi hade fel.

Strax innan nio på kvällen kom budgivningen igång.

Tre budgivare slogs om muggen. Det blev sammanlagt elva bud, och det klubbade priset blev 236 478 kronor.

Det är dryga 60 000 kronor över utropet, och hela 152 000 kronor mer än när den förra rekordmuggen såldes för 84 000 kronor för några år sedan.

– Jag är chockad, säger Margareta Backström Öberg.

– Men jag tror att Mumintrollet själv skulle sagt ”världen är oförutsägbar, och det gör mig lugn”, fortsätter hon.

Simhopp utan snäckskal. Den kom ut i handeln, finns att köpa på andrahandsmarknaden. Riktpriset brukar ligga på 1 120 kronor.

ANNONS

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp den här!

Extern länk från Cervera

Läs mer

Hos Tradera är man givetvis glad

– Det är den dyraste mumin som någonsin sålts på Tradera och vi är stolta och glada att något så unikt har sålts hos oss, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Vad är då hemligheten med just Muminmuggen Simhopp med snäckskal?

Redan 1990 kom den finska porslinstillverkaren Arabia med de första fyra muminmuggarna som gjordes på muggmodellen Teema av Kaj Franck.

Men det skulle dröja till 2006 innan de så kallade säsongsmuggarna lanserades, vinter respektive sommarmugg.

Den första sommarmuggen är just Simhopp.

Motivet där Mumin ses som en spegelbild åt två håll är från Tove Janssons
serie Den farliga vintern (1955).

Muggen tillverkades i en något mindre upplaga. Men inte nog med det! Först gjorde man muggen med Mumintrollet som simmade bland snäckskal, men den versionen stoppades och kom aldrig ut i handeln.

Simhoppsmuggen vi såg i affären och köpa hade inga snäckskal.

Specialversionen med snäckskalen slängdes dock inte utan delades ut till de anställda på Arabia. Det sägs att det bara var några hundra stycken. Därför har den 15 år gamla muggen blivit så eftertraktad och dyrbar idag.

Så råkar du ha just muggen Simhopp med snäckskal kan du sälja den och köpa dig två mindre lägenheter i Emmaboda eller ett trevligt hus i Smedjebacken.

De säljs nämligen för under 236 478 kronor. Ja, världen är verkligen oförutsägbar som Mumintrollet skulle ha sagt.

Mumintrollet dagdrömmer 2005 – tredje dyraste muggen Den enda svartvita muggen, motivet är från Tove Janssons roman Farlig midsommar (1954). Det är också muminmuggformgivaren Tove Slottes favoritmugg. Kom 2005 inför Arabias utställning om Mumin, tillverkades endast i 2005 exemplar. Till skillnad från de andra muggarna, finns muggens namn i botten på tre språk. Riktpriset är 32 000 kr.
Är en beställningsvara från 2004. Finska Fazer hade hittat julreklam som Tove Jansson tecknat åt dem på 1950-talet. De ville ha endast 400 muggar med reklamen att sälja till jul. Muggarna skulle vara numrerade. Så varje Fazermugg är numrerad x/400 och har en kronstämpel. En mugg såldes för några år sedan för 84 000 kr, på Tradera låg en Fazermugg ute i juli, 34/400, för 139 000 kr. Den såldes dock inte. Riktpriset är 103 000 kr.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan du tjäna pengar på dina vintermuminmuggar

ÄMNEN I ARTIKELN

Samlarobjekt

Tove Jansson

Mumintrollen