Här är svenskarnas smärtgräns för räntehöjningar

Boräntorna fortsätter att stiga i Sverige.

Enligt en ny undersökning klarar vart femte hushåll inte av en ränta på över fem procent.

”Vi har en generation som bara har levt i en uppåtgående ekonomi med lågräntemiljö” säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige enligt Dagens Industri.

Vart femte svenskt hushåll klarar inte en boränta på över fem procent. Det skriver Dagens Industri och hänvisar till en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Bjurfors.

Av de tillfrågade bolåntagarna uppgav dessutom åtta procent att de inte klarar en ränta på tre procent. För cirka tio procent i åldrarna 56–79 år går smärtgränsen vid en ränta på tre procent eller högre.

PLUS: 5 misstag när du tar bolån – experterna varnar

Riksbankschefen Stefan Ingves ger räntebesked på torsdagsförmiddagen. Arkivbild.
Riksbankschefen Stefan Ingves ger räntebesked på torsdagsförmiddagen. Arkivbild.

Omställning för yngre generationen

Något som förvånar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige är att mer än var tionde person (13 procent) i åldrarna 16-35 uppger att de inte klarar en ränta på över fyra procent.

”Det är anmärkningsvärt. Större lån kan vara en bidragande faktor. Vi har en generation som bara har levt i en uppåtgående ekonomi med lågräntemiljö, det är klart det kommer bli en omställning för dem – att det faktiskt finns en annan verklighet också” säger han enligt DI.

Fredrik Kullman betonar att han tror att bolåntagarna i de yngre åldrarna klarar en högre räntehöjning än vad de tror.

”Svensken bra förberedd”

Undersökningen visar samtidigt att de flesta svenska hushåll klarar sig bra även vid en kraftig räntehöjning. Nästan en tredjedel av de tillfrågade (29 procent) säger att de klarar en ränta på sju procent eller högre.

Fredrik Kullman säger att svenskar har en stark motståndskraft mot höjda räntor. ”Generellt sett är svensken bra förberedda för eventuella räntehöjningar” säger han enligt Dagens Industri.

Undersökningen kommer efter att boräntorna fortsätter att stiga rekordsnabbt. Svenskarnas räntenota kan öka med 100 miljarder kronor om året om det fortsätter.

På torsdagsmorgonen klockan 09.30 lämnar riksbankschefen Stefan Ingves besked om räntan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu