Raset på Stockholmsbörsen tilltar

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholmsbörsen inleder veckans handel med ett ras på över 7 procent, vilket sänker OMXS-index till den lägsta nivån sedan sommaren 2016.

Stockholmsbörsen rasar. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Stockholmsbörsen rasar. Arkivbild.

Räntesänkningar och stimulanser från ledande centralbanker och ett historiskt stödpaket från Sveriges regering på 300 miljarder kronor hade ingen märkbar effekt på Stockholmsbörsen.

Flykten från tillgångar med stor exponering mot coronavirusets ekonomiska effekter är omfattande. Efter 45 minuters handel har OMXS-index fallit drygt 7 procent. Nedgången följer på raset på totalt 17 procent förra veckan och börsen ligger därmed på den lägsta nivån sedan juli 2016.

Djupt och brett fall

Även ledande europeiska börser sjunker överlag djupt och brett, med nedgångar på 7,6 procent på Frankfurtbörsen och 6,4 procent på Londonbörsen.

Samtliga storbolagsaktier i OMXS30-index ligger på minus 2–9,5 procent.

Electrolux-aktien rasar med 9,5 procent sedan bolaget varnat för betydande risk för stor finansiell påverkan från coronaviruset under första halvåret 2020.

H&M-aktien faller 7,6 procent efter en rapport om försäljningen under kvartalet som avslutades den 29 februari, som visar på kraftiga nedgångar i Kina.

SAS har i helgen meddelat att man pausar merparten av sin verksamhet och permitterar 10 000 anställda. Aktien rasar med över 10 procent.

Oljepriset pressas nedåt till 31:60 dollar per fat, en nedgång med nästan 7 procent jämfört med i fredags.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE