Banker får ge alla bolånetagare undantag från amortering

Av: 

Johanna Rapp

Bolån

Bolånetagare kan få slippa amortera.

Nu meddelar Finansinspektionen att banker ska få möjlighet att undanta amorteringskraven med anledning av coronapandemin.

– Jag tycker att det är en bra stimulans nu när vi ser att ekonomin påverkas ganska mycket, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Under 2020 förväntas arbetslösheten stiga till 9 procent och coronaviruset slår hårt mot svensk ekonomi. Finansinspektionen, FI, skriver nu i ett pressmeddelande att man kommer att tillåta banker att tillfälligt göra undantag från amorteringar – för att försöka stärka bolånetagarnas förmåga att klara av försämringar i ekonomin.

I dag är kravet för att banken ska kunna bevilja amorteringsfrihet att hushållen förlorar inkomst på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Nu föreslår FI istället att:

”Bankerna får möjlighet att bevilja amorteringsfrihet för samtliga nya och befintliga bolånetagare med hänvisning till den kraftiga nedgång i svensk ekonomi som följer i coronavirusets spår.”

”Mildra ekonomiska effekter”

FI skriver att det är upp till bankerna att besluta om enskilda hushåll ska få undantag från amorteringskraven, utifrån en bedömning om hushållets betalningsförmåga.

Det är för att mildra de ekonomiska effekterna av coronaviruset FI vill införa undantaget, uppger man i pressmeddelandet. Undantaget ska enligt förslaget gälla till och med juni 2021 då FI säger att man kommer utvärdera läget i svensk ekonomi. Förslaget ska nu skickas på remiss, med sikte på att det ska börja gälla den 14 april.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) tycker att FI:s initiativ är bra.
– Det är bra att vi kan ge en större marginal till hushållen, så att de kan klara av sina andra utgifter, säger Bolund till TT.

Han säger att det finns en oro för hur coronakrisen kan påverka bostadsmarknaden.

– Det klart att när vi har en oro i ekonomin och människor är mer osäkra på framtiden så kommer det att påverka de finansiella marknaderna överlag. Då kommer det också att påverka bostadsmarknaden, säger Bolund.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Experternas tips: Så slipper du amortera

ÄMNEN I ARTIKELN

Bolån

Finansinspektionen

Amortering

Coronaviruset

Boränta

Bostadsmarknad