Huspriserna ännu högre

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Huspriserna har stigit ytterligare.

avTT-Aftonbladet

MIN EKONOMI

Småhuspriserna fortsätter att stiga. De senaste månaderna har priserna stigit med 9 procent.

Men prisskillnaderna mellan olika län är enorma.

Priserna på småhus steg med 2 procent under februari-april, jämfört med de tre föregående månaderna. Jämfört med samma period i fjol har priserna gått upp med 9 procent i landet.

– Det går på som vanligt. Samtliga län har det senaste året gått uppåt vilket de gjort kontinuerligt under väldigt lång tid, säger Niclas Sjölund, statistiker på SCB, som tagit fram siffrorna.

Stiger i samtliga län

På årsbasis har priserna stigit i samtliga län – allra mest i Örebro där de ökat med 14 procent. Mellan tremånadersperioderna har priserna stigit i 14 av 21 län. I tre län – Gotland, Västernorrland och Norrbotten – har priserna fallit och i resterande län var de oförändrade.

Hur mycket du som köpare får slanta upp för att köpa ett hus varierar kraftigt mellan landets olika delar. De dyraste husen hittar di föga överraskande i Stockholm med snittpriser på 5,9 miljoner. Billigast är husen i Västernorrland, där de i snitt kostar 1,4 miljoner kronor. Snittet för hela landet ligger på 2,9 miljoner kronor.

Statistiken gäller småhus för permanentboende – både villor, parhus, rad- och kedjehus – samt fastigheter upplåtna med tomträtt.

ARTIKELN HANDLAR OM