7 tips till dig som jobbar deltid

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johner
Här är bästa tipsen för dig som jobbar deltid att få ihop din ekonomi på bästa sätt.

Din pension påverkas inte så negativt som folk tror av deltidsarbete.
Men det finns fler faktorer som man ska tänka på.
Här är bästa tipsen till dig som jobbar heltid.

Jobbar man deltid under kortare perioder kommer det inte påverka den framtida pensionen särskilt mycket.

Däremot får man se upp så man inte få en dubbelsmäll. Har man otur kan man förutom deltidsarbetet påverkas ekonomiskt negativt genom lägre ingångslön och sämre löneutveckling, visar en ny rapport av PTK.
 

Här är PTK:s bästa tips för dig som jobbar deltid:

1. Se till att få rätt ingångslön

Det är a och o att få rätt ingångslön. Gör du inte din läxa är det lätt att halka efter lönemässigt bara på grund av att du får in på för låg lön utifrån din kompetens.

Ta reda på så mycket som möjligt om vad som är en normal ingångslön för just din yrkesgrupp. Se till att få lönecoachning om du behöver det. Det kan du få av facket.

2. Undvik frånvarostraff

Lönediskriminering är olagligt. Det gäller även diskriminering för att du jobbar deltid. Om du anser att du blivit straffad i din löneutveckling på grund av deltidsarbete eller föräldraledighet bör du ta upp det med din närmaste chef. Får du inget gehör, ta ärendet vidare till facket.

3. Ha en bra tjänstepension

Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal är du garanterad en bra tjänstepension. Om det inte finns kollektivavtal är det viktigt att du ser till att du får tjänstepension ändå. Försäkra dig om att avsättningarna i alla fall är i linje med de som görs inom ITP.

4. Dela pensionsrätter

Om du är gift eller har en registrerad partner som har högre inkomst än dig kan din partner före över pensionsrätter inom premiepensionen under den tid som du jobbar deltid. Alternativt kan din partner föra över pengar till dig så du kan pensionsspara på egen hand.

5. Håll kvar dina ambitioner

Oavsett anledning till att du jobbar deltid ska du se till att du får kompetensutveckling. Håll kvar dina ambitioner på arbetsplatsen och visa ditt engagemang och din kompetens.

6. Låt partnern vabba

Om du jobbar deltid, se till att du och din partner delar minst lika på vabben. Kanske din partner kan ta en större andel vabb? Kom överens om en rimlig fördelning av vab.

7. Jobba längre

Det krävs inte särskilt mycket arbete efter 65-årsdagen för att radera den negativa effekt på pensionen som ett deltidsarbete under småbarnsåren orsakat. Om du vill och har möjlighet kan det vara en bra lösning.

Faktum är att det bara krävs 4–5 månader av ytterligare arbete efter 65-årsdagen, givet att avsättningarna till tjänstepensionen ITP även görs efter 65-årsdagen.

Så fungerar det med pension 00:50
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Pension

Vab

MER OM MIN EKONOMI