Fler mäklare tror på stigande priser

avStefan Hesserud Persson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Det nya amorteringskravet får fler mäklare än tidigare att spå en prisuppgång på bostadsmarknaden. Dock är det en fortsatt liten grupp – 19 procent – som tror på stigande priser.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
En mäklare förklarar en ritning över en lägenhet under en visning. Arkivbild.

Siffran i den mäklarpanel som nu presenteras kan jämföras med december förra året då det i stället var 14 procent som trodde på höjda priser. Undersökningen som görs av Valueguard tillsammans med Fastighetsmäklarförbundet gäller vad mäklare tror för den kommande tremånadersperioden.

”Fönster att slå till”

Det är också det nya amorteringskravet som träder i kraft den 1 mars som spelar in, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet (FMF):

– Det finns nu ett fönster för köpare att slå till innan det blir dyrare att låna pengar för vissa grupper. Vi tror att de köpare som står i köpartagen kommer att slå till innan den 1 mars medan det för de säljare som är beredda att sälja så kan det vara värt att passa på nu, säger hon.

TT: Samtidigt är det ju en väldigt liten uppgång jämfört med decembers månads undersökning?

– Den är inte stor men det är ändå en indikation på att något kommer att hända, säger Carolina Stegman.

Samtidigt har gruppen mäklare som tror på fallande priser sjunkit från 47 procent i december till 40 procent nu. Antalet som tror på stillastående priser ligger kvar kring 40 procent.

I mäklarpanelen deltar 800 mäklare och undersökningen har gjorts sedan januari 2016.

Mäklarna: Media spelar stor roll

I Mäklarsamfundets undersökning, som görs kvartalsvis, tror 65 procent av de 982 mäklare som svarat på oförändrade priser kommande månader.

90 procent bedömer att medierapportering kommer att ha stor påverkan på bostadsmarknaden under första kvartalet i år.

– Undersökningen bekräftar att vi står inför en klart lugnare marknad under årets första kvartal, men det finns en stark tro på att marknaden i grunden är stabil. Det är fortfarande en majoritet av mäklarna som tror på oförändrade priser när kvartalet summeras, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, i en kommentar.

Färre köpare tror på sjunkande priser

Bland spekulanterna minskar andelen som tror på fortsatt sjunkande priser. I Hemnets köparbarometer, som baseras på minst 500 potentiella bostadsköpare, svarar 41 procent att de tror på sjunkande priser. I december låg siffran på 44 procent.

– Köparbarometern för januari visar att pessimismen på bostadsmarknaden minskar något. Ännu är det för tidigt att tala om ett tydligt trendbrott och det höga bostadsutbudet är fortsatt ett frågetecken, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

19 procent av köparna tror på stigande priser, vilket är en uppgång med en procentenhet från december. I september trodde 38 procent att priserna skulle ticka uppåt.

Så har bopriset förändrats 00:26
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI