Nu vill kvinnor ha samma karriär som män

avElin Swedenmark

Ny rapport: Pengar och status allt viktigare bland unga kvinnor

1 av 2 | Foto: Privat
- Jag sticker inte under stol med att även lönen är viktig, säger Karin Hansson, 25.

Karin Hansson, 25 år, har ett ansvarsfullt jobb, skriver c-uppsats och siktar redan på nästa utbildning.

Hon är typisk för den unga generationen kvinnor.

– Vi ser enorma värderingskliv bland kvinnor när det gäller status och pengar, säger framtidsstrategen Sofia Johnsson.

För 25-åriga Karin Hansson är det självklart att satsa på en bra karriär. Hon har just utbildat sig till personalvetare och jobbar inom landstinget. Samtidigt skriver hon c-uppsats, har extrajobbat som personlig tränare och siktar på en coach-utbildning.

– Jag vill trygga min kommande familjs framtid. Men självutveckling är också viktigt, att hela tiden sträva uppåt och framåt, säger hon.

”Slående ambitiösa”

Karin Hansson är på många sätt typisk för dagens unga kvinnor. Allt fler tycker det är viktigt att göra karriär, enligt Sofia Johnsson, framtidsstrateg på Kairos future. Hon har jämfört flera stora studier om ungas inställning till arbetslivet, bland annat Global Youth, där 17 000 16-29 åringar i 17 länder svarat.

– Det är slående hur ambitiösa unga kvinnor verkar vara. De blir det dessutom mer och mer, säger hon.

Ambitiösa unga kvinnor

Karin Hansson vill hjälpa människor hitta självförtroendet. Att fortsätta utvecklas är en del av motivationen.

– Men jag sticker inte under stol med att lönen också är en del av moroten. Speciellt när man är högutbildad och har ett jobb där man lägger ned mycket tid, säger hon.

Möjligheten att göra karriär inom yrket värdesätts högt av unga kvinnor. På frågan vad de tänker åstadkomma de närmaste 15 åren så svarar en majoritet också att de vill tjäna mycket pengar. Bland äldre kvinnor, 30–50 år, har färre samma mål. Bland männen vill ungefär lika många unga som äldre tjäna mycket.

– Om det här fortsätter kommer unga kvinnor gå förbi männen när det gäller att värdera pengar och status högt, säger Sofia Johnsson.

Jobbar hårt

Sofia Johnnson har också tittat på olika karriärstrategier som unga tjejer och killar använder. Killarna väljer ett par – medan tjejerna gör allt de kan för att få jobb.

– Kvinnorna känner att de inte har råd att vara kräsna, de måste satsa på allt. De använder sig av kontakter, utbildar sig på flera ställen och är beredda att jobba hårt.

De känner dessutom hög press att leva upp till andra och sina egna förväntningar, vilket inte unga killar gör i samma utsträckning. Den skillnaden har dessutom ökat om man jämför med de äldre.

Kvinnor vill ha föräldraledigt

En annan stor skillnad är att rätten till betald föräldraledighet är viktigast för unga kvinnor. Skillnaden mellan unga män och kvinnor är nästan dubbelt så stor som den mellan de äldre.

– Det här är en nyckelfråga inom jämställdhetsdebatten, och vi ser en tendens till en tillbakagång. Kvinnor kan satsa hur mycket som helst på karriären, men i slutändan måste männen hjälpa till att ta hand om hemmet, säger Sofia Johnsson.

ARTIKELN HANDLAR OM