”Bostadsmarknaden är räntedopad”

Privatekonomi

Annika Creutzer svarar på läsarnas frågor om privatekonomi

Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24.se.
Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24.se.

Joakim säger: Hej! Gäller ROT-avdraget för hus som är yngre än fem år, förutsatt att utförda arbeten täcks inom dem som är godkända, och att jobben utförts senast juni 2009?
Annika Creutzer säger: Ja, om det är utfört före 1/7 gäller de gamla reglerna. Därefter gäller att du får ingen skattereduktion för arbeten på ett hus som är yngre än 5 år.
Peter B säger: Hur gör man om min ekonomi bara dalar? Just nu jobbar jag 50% och försöker få det att gå ihop. Jag har blivit tvungen att låna pengar av släkt och vänner så nu är jag skyldig dem 16000, hur ska man få trenden att vända?
Annika Creutzer säger: Du måste snabbt försöka att få grepp om din ekonomi. Vilka utgifter är absolut nödvändiga? Kan du flytta och sänka dina boendekostnader? Du kan inte fortsätta att leva på lånade pengar. Finns det några sätt att öka kostnaderna? Hyra ut ett rum eller liknande?
Björn säger: Vågar man köpa bostadsrätt nu när räntorna verkar vara på väg upp igen och priserna faller?
Annika Creutzer säger: Jag tror att priserna kommer att gå ner. Bostadsmarknaden är vad jag vill kalla "räntedopad". Det kan inte bli mycket lägre räntor och när arbetslösheten stiger så bör priserna sjunka. När sedan räntan börjar stiga, prognosen säger om 1-2 år, så sänker det också prisnivån. Men det finns givetvis undantag. Attraktiva bostäder, exempelvis treor i storstädernas kärnor, kanske bara sjunker marginellt.
Roland säger: Hej Annika! Föredrar du att betala in skatten på en reavinst eller begära uppskov?
Annika Creutzer säger: Har du pengar på banken är det bättre att betala in pengarna. Då behöver du inte heller oroa dig för att kapitalvinstskatten höjs. Många som har uppskov har dem från den tid då skatten var 15 procent. Nu är den 22 procent. Måste du låna till skatten så tjänar du på det om du får ett lån med en ränta som är under 3,25 procent. Då betalar du mindre för lånet än den årliga uppskovsskatten. Det finns dock ett löfte från socialdemokraterna att ta bort uppskovsskatten om man vinner valet nästa år. Frågan är dock hur detta inkomstbortfall i statskassan ska täckas. En risk finns att det sker med högre kapitalvinstskatt.
Snart pensionär säger: Hej Annika! Är det värt att spara pengar i en kapitalförsäkring om jag går i avtalspension redan nästa år?
Annika Creutzer säger: Ja, en kapitalförsäkring är bra för ditt långsiktiga sparande och har egentligen ingenting att göra med att du går i pension. Väljer du en kapitalförsäkring utan avgifter bör du ha en avkastning på mer än 3-4 procent för att du ska tjäna på att ha ditt sparande inom en kapitalförsäkring istället för att direktäga exempelvis fonder. Får du betala avgifter för kapitalförsäkringen kan det behövas upp till 8-9 procents avkastning för att det ska löna sig. Sparar du i en kapitalförsäkring betalar du ingen skatt på vinsten men du betalar en årlig avkastningsskatt. Den skatten utgår även de år då dina placeringar faller i värde. Direktsparar du i fonder kostar det ingenting när du sparar, men du betalar 30 procent av vinsten i skatt.
Snart pensionär säger: En fråga till: Vad tycker du om idén att göra ett förtida uttag av pensionskapitalet och försöka placera pengarna själv?
Annika Creutzer säger: Det är mycket vanskligt. Hos en del försäkringsmäklare anses det vara ett oseriöst råd som de inte få ge generellt till sina kunder. Tar du ut pensionen i förväg måste du få en riktigt bra avkastning för att väga upp den sänkning av pensionen som det innebär. Vet du om att du inte ska leva så länge är det däremot bra att ta ut så mycket som möjligt. Pengar som du tar ut kan ärvas, det kan inte den allmänna pensionen. En liten brasklapp: om pensionerna måste skrivas ner mycket under de närmaste åren på grund av hög ungdomsarbetslöshet, dålig avkastning hos AP-fonderna och andra faktorer kan det krävas en lägre avkastning på det utlyfta kapitalet.
Lea säger: Hej, har väldigt tajt ekonomi. Nu har jag dock ärvt 100 000 kr. Vilket slags konto ska jag sätta in dem på tycker du?
Annika Creutzer säger: Du ska ha ett bra bankkonto. Sätt gärna en större del på fasträntekonto så får du bättre ränta. Har du lätt för att göra av med pengar så är fasträntekontot också bra eftersom du inte kan komma åt pengarna under bindningstiden som vanligen är minst 3 mån och högst 5 år. Placera i så fall på olika löptider.
Sanna säger: jag vet att det finns insättningsgaranti på 500.000 kr, men vad händer om man har över 500.000 kr och banken går i konkurs?
Annika Creutzer säger: Då kan du förlora det belopp som är över 500 000 kr. Om en bank går i konkurs får du upp till 500 000 kr från insättningsgarantin. Alla banker har betalat och fortsätter att betala in pengar till denna garanti och staten garanterar utbetalningarna.
Tim säger: Hejsan! Hur gör man för att kunna ha kvar lite pengar om man är studerande och bor hos en kompis och har en "inkomst" på 3500 kr i månaden?
Annika Creutzer säger: Försök att "lura" av dig själv lite pengar. När du får studiemedel kan du låta några hundra gå direkt till ett sparkonto genom att ha en automatisk överföring. Fundera också på alla utgifter du har. Klarar du att sänka en kostnad, kanske köpa studielitteratur begagnat när du räknade med att köpa nytt, så sätter du av mellanskillnaden på sparkontot. Pressa dig dock inte för hårt för då finns risken att du behöver nalla på sparpengarna. Och om du ständigt nallar lite så kanske det inte blir något kvar till slut. Fundera också på om du kan öka dina inkomster, kanske dela ut reklam eller annat extraknäck. Klarar du dig utan denna extra inkomst så låt dessa pengar gå direkt till sparkontot.
jjj säger: Jag sparar regelbundet genom att sätta in pengarna på min vanliga bankbok. Finns det något sätt att spara som är betydligt bättre nu i dessa tider?
Annika Creutzer säger: Vad är det för ränta på ditt sparkonto? Kanske finns det något annat konto hos din bank som ger bättre ränta? Eller så kan du öppna konto hos en annan bank och spara där. Se bara till att du inte behöver betala någon avgift för en stående (regelbunden) överföring. Har du så gott om pengar att du kan ta lite risker kan du också spara lite i aktiefonder. Det bör ge mer på längre sikt. Men värdet kan variera kraftigt över tiden. Du kan lära dig mer om fonder på fondspara.se
Moderator säger: Här kommer sista frågan.
Ida säger: Hej! Har du några tips på hur man kan lägga upp en bra månadsbudget? Förlorade jobbet för 1 månad sen och behöver lite tips på hur man kan dra ner på olika utgifter.
Annika Creutzer säger: Gå igenom dina utgifter och jämför med kalkylen hos Konsumentverket. Koll på kronan heter deras kalkyl och den finns på konsumentverket.se. Fundera på vilka utgifter som är "måsteutgifter" och vilka du genast kan sänka. Om du räknar med att det kan dröja innan du får ett nytt jobb måste du också i god tid ompröva måsteutgifterna, exempelvis flytta till en billigare bostad.
Moderator säger: Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka och varierande frågor! Jag är tillbaka i mitten av augusti för att svara på frågor om privatekonomi. Ha en riktigt skön sommar!

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi