Mäklarna tror på stigande bostadspriser

avTT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Sveriges mäklare anar vårljus och har fått ny optimism. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sveriges mäklare anar vårljus och har fått ny optimism. Arkivbild.

Sveriges mäklare anar vårljus och har fått ny optimism.
Nästan fyra av tio tror nu på en prisuppgång under de kommande månaderna när det gäller bostäder.

Siffran, 39 procent, är den högsta sedan september 2017, skriver Fastighetsmäklarförbundet i samband med att man nu presenterar en ny mäklarpanel tillsammans med Valueguard.

I mars var dessutom motsvarande siffra 30 procent och Fastighetsmäklarförbundets vd Carolina Stegman ser flera skäl till den gryende optimismen:

”Bra säljtid”

– Vi hör från mäklarna att det har börjat rulla igång igen. Våren är en bra säljtid då många vill sälja sina bostäder. Nu har man också börjat räkna in det nya amorteringskravet i sin budget, säger hon till TT.

De skärpta amorteringskraven gällande lån som infördes den 1 mars fick många visningar att gapa tomma när spekulanterna blev mera försiktiga. Kraven som infördes gäller lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten och måste amorteras med en procent av lånets värde per år.

– När man ändrar på regelverket blir man orolig som konsument, kommenterar Carolina Stegman.

Undersökningen står delvis i kontrast till Fastighetsbyråns mäklarpanel som nyligen publicerades. Den vittnar om att köparna fortfarande har fördel på bostadsmarknaden, och att osäkra konsumenter avvaktar med att genomföra affärer.

På måndag nästa vecka kommer ytterligare en viktig indikator för hur bomarknaden utvecklar sig när Svensk mäklarstatistik publicerar nya månadssiffror. Under februari månad noterades att prisnedgången på bostäder hade stannat av och i Stockholm fortsatte priserna upp för andra månaden i rad.

Fakta: Fastighetsmäklarförbundets mäklarpanel

  • I den senaste mäklarpanelen var det 39 procent av de tillfrågade mäklarna som trodde på en prisuppgång den kommande tremånadersperioden jämfört med 30 procent vid mätningen dessförinnan.

  • 20 procent tror samtidigt på en prisnedgång jämfört med 29 procent tidigare.

  • 41 procent tror på stillastående priser.

  • Mäklarpanelen genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI