Räntekrig – banker sänker boräntor

Av: 

Karolina Strömbäck Horney

Nordea

Det har utbrutit ett räntekrig mellan bankerna.

Swedbank hakar på de övriga storbankerna och justerar ned boräntorna. Och Nordea sänker för andra gången på bara några veckor.

För tre veckor sedan sänkte Nordea flera boräntor. I slutet av förra veckan sänkte banken igen, med mellan 0,03 och 0,07 procentenheter.

Tremånadersräntan landar på 2,15 procent och den ettåriga på 2,10 procent.

Varför sänker ni räntorna nu?

– Det är ett allmänt tryck neråt på marknadsräntorna. Det finns en del indikationer på att reporäntan kan gå ner under noll och marknaden reagerar på det, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea.

– Vi får avvakta och se vad Riksbanken gör, skulle reporäntan sänkas under noll är det första gången sedan den infördes 1994. Det är inte uteslutet att de gör det.

Samtliga storbanker sänker

Även Swedbank sänker boräntorna. Tremånadersräntan justeras ned med 0,02 procentenheter till 2,17 procent och den ettåriga sänks till 2,15 procent. Också flera av de långa räntorna blir lägre.

Det innebär att samtliga storbanker har justerat ned boräntor de senaste veckorna. Dessutom har Skandiabanken och Danske Bank sänkt.

Läge att pruta

Tänk dock på att du som bolåntagare inte bör nöja dig med listräntan även om den blir lägre, utan se till att pruta på boräntan. De flesta storbankerna ökade marginalerna på bolån förra året, enligt deras bokslutskommunikéer. Det innebär bättre prutläge för dig.

Skandiabanken redovisar öppet vilken genomsnittsränta kunderna får. Ränterabatten för bolån med tre månaders bindningstid var i genomsnitt 0,50 procentenheter i januari, det ger en boränta på 1,67 procent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordea

Danske Bank

Skandiabanken

Swedbank

Skandia

Bolån

Boränta