Radiotjänst jagar datorägare för tv-avgift

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

”Vi har börjat lite försiktigt”

Även för surfplattor ska man betala tv-licensen.
Även för surfplattor ska man betala tv-licensen.

Radiotjänst har nu börjat ringa runt till datorägare för att få dem att betala tv-licens.

Och trots att du aldrig tittar på SVT över internet så kommer du inte undan den nya avgiften.

– Lagstiftningen tar hänsyn till innehavet av utrustningen, vad man tittar på är fullständigt irrelevant, säger Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst i Kiruna AB.

SVT sänder numera sina kanaler även över internet, och därför är nu även datorer, surfplattor och smartphones belagda med tv-agift.

”Har börjat lite försiktigt”

Eva Hamilton, vd på SVT, sade till Aftonbladet i slutet av januari att Radiotjänst inte skulle börja jaga nya licenspengar än på ett tag.

Men nu har Radiotjänst i Kiruna börjat fråga personer som inte betalar tv-avgift om de har en dator eller surfplatta, rapporterar Computer Sweden.

”Jag blev precis uppringd av en kvinna från Radiotjänst som, efter att hon tagit reda på att jag hade internet och en dator hemma, välkomnade mig som kund. Vi pratar alltså 150 kr/mån i tilläggsavgift för att jag har internet hemma!” skriver en person som kontaktat Computer Sweden i ett mejl.

Radiotjänst bekräftar att de har startat arbetet med den nya licensen.

– Ja, vi har börjat lite försiktigt men kommer i gång på riktigt på fredag, säger Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst i Kiruna AB, till Aftonbladet.

Även mobiltelefoner med internetuppkoppling berörs av avgiften, men enligt DI.se kommer Radiotjänst inte aktivt fråga svenskarna om de äger en sådan.

”Ringer upp och för dialog”

Enligt honom kontaktar Radiotjänst hushåll som inte betalar avgift i dag och frågar om de har avgiftsbelagd utrustning hemma.

– Och där ingår nu internetansluten dator. Vi ringer upp och för en dialog och kommer gemensamt fram till om man måste betala avgift. Någon jakt är det inte fråga om.

Och även om man har en internetansluten dator, men aldrig tittar på SVT, måste man ändå betala licensen.

– Lagstiftningen tar inte hänsyn till vad man tittar på, utan innehavet av utrustningen. Vad man tittar på är fullständigt irrelevant, så har det alltid varit, säger Carl-Gustav Johansson.

För hushåll som redan betalar avgift för sin tv kommer det inte bli dyrare.

Företag kan ”plombera” utrustningen för att slippa betala avgift för datorer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN