Kolla reglerna innan du sommarjobbar

MIN EKONOMI

Får man arbeta inom vården när man är 17?

Och när är det okej att köra större åkgräsklippare?

Frågorna är många nu när det snart är dags att sommarjobba.

Snart kommer butiker, industrier och äldreboenden att fyllas av sommarjobbare – ungdomar som kanske har fått sitt allra första arbete. När man ska ut i yrkeslivet kan det vara bra att veta lite om vad man får och inte får göra.

– Det är arbetsgivaren som är skyldig att följa de regler som finns, men det kan vara bra att själv ha koll på sina rättigheter. Att man till exempel inte ska behöva jobba hur länge eller på vilka udda tider som helst, säger Maria Nyman, jurist vid Arbetsmiljöverket.

Skett allvarliga olyckor

Det första man ska se till är att få en ordentlig introduktion till arbetet, vad det innebär och vilka risker som finns, säger Nyman. Det är viktigt då det har skett allvarliga olyckor när ungdomar sommarjobbat.

– Som ung är man kanske inte färdigvuxen varken psykiskt och fysiskt, och man har inte lika mycket erfarenhet att gå på om det dyker upp svåra situationer.

Prata med chefen

Upptäcker man att något är fel så ska man säga till chefen.

– Om man inte vågar prata med chefen direkt kan det vara bra att prata med skyddsombudet, eller någon annan på arbetsplatsen som man har förtroende för, säger Maria Nyman.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM