Utbildningarna som ger dig mest lön

avAnders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskt Näringsliv: Krigsvetenskap har högst ingångslön

Hur hög lön man får kan vara ett viktigt mått på hur bra en utbildning är.

Här är utbildningarna som ger högst ingångslön.

– Ingångslönen avgör ofta hur bra betalt man får i framtiden, säger Mikaela Almerud på Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv har undersökt kvaliteten på svenska högskole- och universitetsutbildningar. Bland annat har man listat de utbildningar som ger högst ingångslön. Totalt har Svenskt Näringsliv intervjuat nära 11 000 personer med en examen från utbildningar på högskolenivå under 2010 till 2011.

Krigsvetenskap högst

– Utbildningar där de examinerade upplever en bra koppling till arbetslivet ligger bättre till. Där får man jobb snabbare och högre lön, säger Mikaela Almerud.

De som tjänar mest i ingångslön, 41 000 kronor i snitt, har läst Krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

– Jag har tittat närmare på orsaken, och troligen beror det på att de medelåldern är hög, 44 år för de utbildade. Det rör sig om människor som har eller har en karriär parallellt och vidareutbildar sig, säger Mikaela Almerud.

”Ansedda utbildningar”

I toppen på löneligan ligger också Nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och Maskinteknik på Chalmers.

– Detta är ju ansedda utbildningar, dessutom ser vi här ser exempel på kopplingen till arbetslivet. Det är vanligt att folk här gör sina examensarbeten på företag och får en bra övergång. Lönen är inte allt, men den säger ändå en del om kvaliteten på utbildningen, säger Mikaela Almerud.

Det kan också löna sig att titta över var man väljer att gå sin utbildning. Likarartade utbildningar på olika lärosäten kan ge helt olika löner.

Borås sist

– Stockholms Universitet är bättre på humaniora än nya ämnen, och de tekniska lärosätena har bäst resultat på deras inriktning. När det finns en tradition av att ett universitet är duktig på något ger det ofta bättre utdelning för den som läser, säger Mikaela Almerud.

I botten återfinns Ekonomi- och administrationsutbildningen på högskolan i Borås med 16 500 kronor i ingångslön.

– Svenskt Näringsliv är ju av uppfattningen att ingångslönen kan vara lite lägre och att det viktiga är löneutvecklingen längre fram. Det viktigaste är att man hittar ett kvalificerat jobb efter examen. Då vet vi att löneutvecklingen blir mer positiv, säger Mikaela Almerud.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM