Experten svarar på läsarnas frågor om deklarationen

Av: Tobias Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:
-
-

Skatteverkets expert Kay Kojer chattade med Aftonbladets läsare och svarade på några vanliga, och ovanliga frågor, om deklarationen.

Här kan du läsa sammanställningen av chatten.

sFråga: Kan man dra av för busskort?

Svar: Det kan man göra men det är så att det finns en nivå där det inte blir något avdrag. Man måste komma upp i 10 000 kronor.

Fråga: Vad är det sjukaste/roligaste som någon försökt göra avdrag på?

Svar: Det roligaste var en som ville ha avdrag för psykologikostnader för att orka med sin chef.

Fråga: Vad är det vanligaste avdraget som ni säger nej till?

Svar: Det är nog datorkostnader, avdrag för dator, för det är en personlig levnadskostnad. Däremot om man har specialprogram som krävs så kan man få avdrag.

Fråga: När man skänker till cancerfonden så får man tydligen dra av detta. Skickar cancerfonden in uppgifter om att man skänkt pengar eller hur tar man upp det i deklarationen? Behövs något kvitto?

Svar: Det finns ett antal bidragsmottagare som är godkända och för dem får man avdrag i deklarationen. De skickar in en kontrolluppgift. Men det är viktigt att man anger sitt personnummer när man skänker något.

Fråga: Är det inte skittråkigt att jobba på Skatteverket?

Svar: Precis tvärtom. Det man kan säga om teknisk utveckling så ligger vi långt framme. Vad gäller e-legitimation så ligger vi långt framför andra länder. Vi får många utländska besökare som kommer och tittar.

Fråga: Jobbade under sommaren 2012, 5,5 mil hemifrån, så totalt 11 mil tur och retur. Sammanlagt under året jobbade jag 63 skift. Vart skriver man i för resorna och hur mycket får man dra av? Det går bussar som passar skapligt under vardagarna men har ändå restid på ca 3 timmar, med gående till/från bussen och resetiden med buss. Med bil åker jag tur och retur på drygt 1 timme.

Svar: Det var en lång fråga men det finns kort svar. Man ska dra av för det som är det billigaste alternativet. Men gör man en tidsvinst på mer än två timmar så kan man dra av för bilkostnader.

Fråga: Jag fyller snart 19 och är student. Min enda inkomst under förra året var studiemedel. Måste jag ändå deklarera?

Svar: Nej, det slipper du. Det är först när du får normal inkomst.

Fråga: Finns det några avdrag som man kan göra som är lätt att glömma, som många glömmer?

Svar: Man kan säga att för privatpersoner är det inte många avdrag man kan göra. Det kan vara specialkläder som byggnadsarbetare har. Men i största möjliga mån så är det näringsidkare som har de möjligheterna.

Fråga: Jag och min sambo tänkte fördela om våra avdrag för ränta så att jag tar alla avdrag. Jag vet att det bara är att ändra online men min fråga är ska man även skriva nånstans vem ens sambo är så att skatteverket ser att min sambo tagit bort lika mycket som jag lagt till? Och om vi gör denna ändring kommer våra pengar komma vid midsommar ändå?

Svar: När det gäller gifta så har vi sambandet och kan se det på den elektroniska deklarationen.

När det gäller sambos, om man gör det här när vi inte har något samband, så kan man skriva det under övriga upplysningar.

Man kan få pengarna till midsommar men då gäller det att man deklarerar i god tid.

Fråga: Finns det ett schablonavdrag för dubbelt boende om man inte har den faktiska kostnaden?

Svar: Ja, det står på vår hemsida men det man ska titta på är de faktiska kostnader man har.

Fråga: Hur gör jag om jag inte har råd att betala tillbaka det jag ska? Kan man dela upp det? Eller kvitta det mot nästa år om jag skulle få pengar tillbaka?

Svar: Tyvärr är det inte så. Det man får är ett krav och en påminnelse från oss och det är sista chansen att betala. Annars är det tyvärr så att man kommer till Kronofogden.

Fråga: Om jag ska få tillbaka pengar för att jag har betalat för mycket skatt, får jag då ränta på de pengarna? I så fall hur mycket då? Mindre ränta än på ett sparkonto?

Svar: Man får ränta på de pengar man ska få tillbaka men den räntan är inte hög. På sparkonto kan det finnas ställen där räntan är högre.

Fråga: Om jag alltid måste betala tillbaka runt 10 000 kronor, det slår aldrig fel, hur många procent mer i skatt bör jag be min arbetsgivare att dra.

Svar: Det beror på vad man har för lön och vilket skatteavdrag man gör. Men gå in på vår hemsida, välj e-tjänst och kolla a-skattejämkning.

Fråga: Kan jag e-deklarera trots att jag bor utomlands?

Svar: Ja, det kan du, du kan deklarare via pinkoden du får på deklarationen och om du har en e-legitimation nedladdad på datorn eller mobilen.

Fråga: Om jag upptäcker fel i deklarationen, hur redovisar jag dem elektroniskt?

Svar: Det finns under en knapp i menyn där det står ändra. Klicka där och fyll i nya beloppet på inkomsten. För att få pengarna innan midsommar gäller det att vara snabb och göra det nu i början.

Fråga: Har du några uppgifter om när du tror att man kan titta på deklarationen via appen?

Svar: Det ska man kunna göra nu direkt, om du har mobilt e-legitimation eller har fått pinkoden som finns på deklarationsblanketten.

Fråga: Var tar jag upp kostnader för p-avgifter som jag har i samband med resor till jobbet.

Svar: Parkeringsavgifter är avdragsgilla om det är ett krav att du måste ha bil för att kunna utföra ditt jobb. Då lägger du ihop det med resekostnader och då måste de överstiga 10 000 kronor för att kunna göra avdrag.

Fråga: Jag och min sambo har köpt ett hus. Hon sålde sin lägenhet och gjorde en vinst. Vi äger huset till 50% var och hennes del är billigare än vad hon sålde lägenheten för. Har hon möjlighet att skjuta vinstskatten?

Svar: Det är en svår fråga, men man kan få uppskov på det som är skillnaden mellan inköpsvärdet av bostadsrätten och den del som du köpte huset för. Där kan man få uppskov på rea-vinsten. Övriga vinsten får man betala kapitalvinstskatt för.

Fråga: Varför är det så svårt att logga in på Skatteverkets sida?

Svar: Förra året var det 570 000 personer som var inne första dagen. Det ökade med 170 000 från året innan. Det kan vara problem med överbelastning. Avvakta och logga in senare.

Fråga: Kan man få tillbaka skatten tidigare även om man har enskild firma?

Svar: Ja. Alla personer kan få tillbaks pengar innan midsommar. Det är en nyhet för i år. Deklarera elektroniskt innan andra maj. Men om du har hjälp av en revisor gäller det att revisorn också redovisar innan 2 maj. Alla bilagor ska in elektroniskt innan det datumet.

Fråga: Om man har lån, syftar inte på bolån, hur fungerar avdrag för den ränta som betalas på lånet?

Svar: Banken skickar in kontrolluppgifter på ditt lån, oavsett vad det är. Det kommer upp på förtryckta deklarationsblanketten eller e-deklarationen.

Fråga: När får man tillbaka sina skattepengar om man är delägare i ett aktiebolag?

Svar: Alla privatpersoner kan få tillbaka på skatten före midsommar, även om man är delägare i aktiebolag. Obs, alla bilagor ska vara inskickade elektroniskt innan 2 maj.

Fråga: Om jag har resekostnader för ex. 30000, ska jag ange hela beloppet eller dra av 10000 före jag anger mina resekostnader i deklarationen? Undrar även hur stort belopp man räknar med per mil? Tack på förhand!

Svar: Fyll i 30 000 så drar vi av 10 000 automatiskt.

Fråga: Hur deklarerar jag för renovering av min lägenhet?

Svar: Här finns det speciella avdragsregler, men det är först vid försäljning som du ska deklarara det här. Om det är en renovering som är avdragsgill. Det är krångliga regler, men det finns en speciell broschyr på Skatteverket som man kan läsa på i.

Fråga: Jag är idrottsdomare och jag undrar hur mycket man skattar på Traktamente inom idrotten, men även på resa till matcher och hur det ser ut när man bor på hotell, ingår det i arvodet eller hur ser det ut?

Svar: Läs på Skatteverkets webb. Det finns en jättebra broschyr som handlar om det här. Det är lite speciella regler som gäller.

Fråga: Är körkortskostnader avdragsgillt ifall man måste skaffa körkort för att kunna utföra sitt jobb?

Svar: Det är inte avdragsgillt om inte arbetsgivaren betalar. I sådana fall är det avdragsgillt hos arbetsgivaren om denne betalar. Det räknas som en privat levnadskostnad.

Fråga: Kan jag deklarera för SL-kort? Jag köper 12 månadskort 890 x 12 = 10680.

Svar: Om beloppet överstiger 10 000 kronor för busskort är de avdragsgilla.

Fråga: Om man använder kläder i tjänsten som man betalat själv för, till exempel om man är butikskontrollant. Arbetsgivaren står för utrustningen men inte för kläder, så som jacka, skor, byxor etc. Vad gäller för avdrag?

Svar: I normalfallet är inte kläder avdragsgilla, även om det är i jobbet. Om det inte är specialutrustning som man inte kan använda privat, till exempel skottsäker väst.

Fråga: Vad menas med jobbskatteavdrag?

Svar: Jobbskatteavdrag är något som alla med löneinkomster får tillgodoräkna sig. Det innebär att skatten sänks. Hur mycket skatten sänks beror på hur mycket man tjänar.

Fråga: När ska ni börja kolla på att studenter kan få göra avdrag på kurslitteratur? Något som svider så mycket att köpa hade varit skönt att få tillbaka.

Svar: Det är en politisk fråga, inte en fråga för skatteverket.

Fråga: Vad innebär sköntaxering, och vilka får det?

Svar: Deklarerar man inte överhuvudtaget blir man så kallat sköntaxerad. Det är att skatteverket bedömer hur mycket du har tjänar och fastställer hur mycket du ska betala i skatt.

Fråga: Om man köpt och sålt aktier, är de medräknade i ens deklaration eller behöver man lägga till dem "manuellt"?

Svar: Om man deklarerar elektroniskt behöver man bara ange hur mycket man köpt dem för. Om du deklarerar på papper måste du räkna ut allt annat själv och skriva i beloppen.

Fråga: När vet man när ni har bytt bankkonto, jag har bytt bankonto genom era hemsida?

Svar: I den elektroniska deklarationen anger man vilket bankkonto man vill ha pengar utbetalda till. Vi kontrollerar sedan med banken att det är ditt konto som du själv tecknar. Sedan efter cirka fem dagar får vi svar från banken om det är ditt konto eller inte. Om det inte är ditt konto så lägger vi inte upp det kontot.

Det innebär att du måste kolla efter fem dagar att det verkligen blivit godkänt. I annat fall får du inte pengarna tillbaka innan midsommar.

Man kan aldrig ange någon annans konto.

Fråga: Jag jobbar hemifrån, får jag dra av utan som min arbetsplats upptar?

Svar: Det är speciella regler för om man arbetar hemifrån. Det ska vara avskilt, med mera. På vår hemsida finns en bra beskrivning för detta.

Fråga: Kan man dra av på trängselskatten?

Svar: Som företagare kan man dra av på trängselskatten, om det är en företagsbil. Om du står för alla bilkostnader som försäljare till exempel gäller samma regler där. Kostnaderna för att utföra arbete måste överstiga 10 000 kronor, gäller all transport.

Fråga: Om jag och min man har ett gemensamt lån som är skrivet på honom, kan vi justera det någonstans så att vi båda kan göra ränteavdrag för varsin hälft?

Svar: Om man tecknar lånet båda två kan man omfördela det i den elektroniska inkomstdeklarationen. Då sänker man hos den ena parten och höjer hos den ena. Om ni är gifta finns ett samband som vi kan se, i annat fall skriver ni in det under "Övriga upplysningar".

Fråga: Om jag har sålt en bostadsrätt med ca 15000 i förtjänst hur mycket ska man deklarera på det och kan man göra det via nätet även fast man har renoverat den för en betydligt större summa än vinsten?

Svar: Det beror på. Bilagan som man ska deklarera på för bostadsrättsförsäljningen finns elektroniskt. Där ska man läsa broschyren för bostadsrättsförsäljningen så man ser om renoveringen är avdragsgill.

I en bilaga deklarerar man först försäljningen och sedan en post för renoveringen. Därför måste man titta om renoveringen är avdragsgill. Sedan räknas allt ut automatiskt i den elektroniska deklarationen.

Fråga: Jag gick ur kyrkan förra året (i rätt tid) och trodde inte då att det skulle dras några pengar på denna deklarationen, det har det dock gjort, varför?

Svar: Det är först året efter du har gått ur kyrkan som skatten sätts ner, inte under samma år som man går ur kyrkan. Om du hade gått ur kyrkan 2011 hade det synts på deklarationen i år.

Fråga: Vi har en lite gård som vi har köpt en vägregistrerad fyrhjuling till. Kan vi dra hela momsen på den, vi använder den till att ploga med och köra ut ved ur skogen?

Svar: Om ni har en jordbruksfastighet är fyrhjulingen avdragsgill. Om ni äger en gård som privatbostad är den inte avdragsgill.

Fråga: Jag bor och jobbar i Norge och har lägenheten kvar i Sverige. Betalade dubbla hyror i 5 månader, sen hyrde jag ut i andra hand. Har jag rätt till avdrag för dubbelt boende då jag har norsk bank och skattar i Norge?

Svar: Det finns en bra hemsida som tar upp det här när man jobbar i ett nordiskt land och bor i ett annat. Den heter https://www.nordisketax.net/.

Fråga: Om jag behöver hjälp med att deklarera via e-leg och deklarera aktier och värdepapper, vem kan jag ringa då?

Svar: Då kan du ringa vår skatteupplysning: 0771567567.

Fråga: Hur länge efter att man avregistrerat sitt företag måste man lämna in NE-blanketten?

Svar: Året efter. Uppgifter om egenavgiftsavstämning släpar ett år. Därför måste du deklarera ett år efter näringsverksamheten upphört. Observera: Om det är så att företaget ska avregistreras också, om det är ett aktiebolag.

Fråga: Varför fungerar det inte att logga in med BANK-ID MOBIL?

Svar: Det är väldigt hårt tryck på Skatteverkets hemsida. Troligen beror problem att logga in på detta. Avvakta och logga in senare. Tack för tålamodet!

Fråga: Hur kommer det sig att ni har höjt gränsen för avdrag på kollektivtrafik ? Om man köper månadskort så går det inte att få avdrag om man bor i Stockholm som ett exempel.

Svar: Det är en politisk fråga, om man tittar historiskt har avdraget legat precis ovanför gränsen för busskort i Stockholm. Detta för att inte en miljon Stockholmare ska kunna göra avdrag på samma gång. Som sagt, det är en politisk fråga, inte en fråga för Skatteverket.

Fråga: Behöver man deklarera bostadsförsäljning när man går plus/minus noll?

Svar: Bostadsrättsförsäljning och husförsäljning ska alltid deklareras oavsett om det blir under- eller överskott i försäljningen.

Fråga: Hej! Kan man begära uppskov på rea-vinst skatten med e-legitimation?

Svar: Det kan du göra i e-deklarationen. Det förklaras under "hjälp" om du behöver det.

Fråga: Kan man få ut återbäringen innan Kronofogden tar dom?

Svar: Skatteåterbäringen avräknas först mot kronofodgeskulden, innan vi betalar ut beloppet. Så svaret är nej.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN