Nytt vittne ska fria Ramstedt

MIN EKONOMI

Skandiachefen åtalad - riskerar sex års fängelse för mutbrott

Skandias förre personalchef Ola Ramstedt riskerar sex års fängelse för grov trolöshet mot huvudman och bestickning.

Hans försvarsadvokat sätter nu sitt hopp till ett nytt kvinnligt vittne.

Foto: hoppas på nya uppgifter Skandias förre personalchef Ola Ramstedt och hans advokat Hans Strandberg sätter nu hopp till ett nytt vittne. Ramstedt riskerar sex års fängelse.

Det kvinnliga vittnet hördes av polisen i augusti när förundersökningen redan var klar.

Ola Ramstedts advokat Hans Strandberg trodde det var tillräckligt för att överåklagare Christer van der Kwast aldrig skulle gå så långt som till åtal.

-Vi är mycket överraskade och förvånade. Min klient är förkrossad. För honom blir det mycket plågsamt att behöva genomlida den här rättegången, säger Hans Strandberg.

Christer van der Kwast håller fast vid linjen att Ola Ramstedt formulerade den faktura på 17,5 miljoner kronor som åtalet gäller.

Bestickning

En faktura där Skandia fick stå för dyra och privata lägenhetsrenoveringar, dolda genom att fakturan var utställd som renovering av Skandias huvudkontor.

Enligt van der Kwast har Ramstedt också gjort sig skyldig till bestickning. Han påstås ha beviljat en annan Skandiaanställd 6 miljoner extra i gratifikation och ökad pension för hjälp med den felaktiga fakturan.

Det kvinnliga vittnet fanns i Ola Ramstedts rum när det samtal om fakturan ägde rum som van der Kwast byggt sitt åtal kring.

-Hon blev förvånad när hon hörde talas om att Ola Ramstedt skulle formulerat den här fakturan felaktigt, säger Hans Strandberg.

Men varför trädde hon fram så sent?

-Det är inte självklart att vittnet hade klart för sig exakt var det subtila fanns i det här sammanhanget.

Avfärdar vittnet

Christer van der Kwast avfärdar det nya vittnet.

-Vi har inte brytt oss om den betydelse de vill tillmäta vittnet, säger han.

Också i besticknings- och mutåtalet har de helt motsatta uppfattningar angående de sex miljoner som Ramstedt beviljade sin Skandiakollega.

-Vi tog fram en utredning. Den visar att det här ligger inom vad som är marknadsmässigt, säger Hans Strandberg,

Christer van der Kwast:

-Den här killen har fått 1,9 miljoner i lön. Han har fått 13,5 miljoner i bonus. Och så får han 6 miljoner av Ramstedt på toppen av det.

-Det är de sex sista miljonerna som jag inte tycker passar i sammanhanget och som jag ser som kopplade till deras övningar i övrigt.

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM