Fingerprint rasade på börsen efter vinstvarning

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Apples nya flagskeppsmodell blev en käftsmäll för Fingerprint Cards.
På måndagsmorgonen vinstvarnade det hajpade svenska bolaget – och folkaktien föll tungt på börsen.
För småspararna kan det nu vara läge att agera.
– Har du en stor bit av dina pengar i bolaget tror jag att det är läge att sälja, säger sparekonomen Claes Hemberg i Aftonbladet TV.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Biometribolaget Fingerprint Cards har blivit en av svenskarnas absoluta favoritaktier. Länge var det en bra investering – men på sistone har det blåst snålt kring företaget.

På måndagsmorgonen kom en ny kalldusch för aktieägarna. Fingerprints ledning gick ut med en vinstvarning, som fick aktien att rasa.

När Stockholmsbörsen öppnade var bolaget ner runt 20 procent. Under måndagens handel kretsade aktien sedan kring den nivån.

”Som tidigare kommunicerat ger Fingerprints inga prognoser, men väljer att gå ut med denna information eftersom bolaget bedömer att intäktsnivån väsentligt skiljer sig från den förväntansbild som för närvarande finns i marknaden”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Surt besked från Apple

En av orsakerna till bolagets dystrare syn på framtiden är förra veckans lansering från Apple. Då släppte den amerikanska jätten tre nya Iphone-modeller. Jubileumstelefonen Iphone X fick störst uppmärksamhet – och där introducerade Apple ansiktsigennkännings-tekniken ”Face ID”. Det var ett hårt slag mot Fingerprint, som tillverkar utrustning för att läsa av fingeravtryck.

”Fingerprint upplever för närvarande en försiktig marknad och en bidragande faktor är Apples lansering”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Populär folkaktie

2015 steg Fingerprint Cards mycket kraftigt på börsen. I samband med det gick många småsparare in i bolaget. Hos nätmäklaren Avanza är Fingerprint den fjärde populäraste aktien, med drygt 36 500 ägare.

Det senaste året har dock investerarna sannolikt inte haft särskilt svårt att hålla sig för skratt. Fingerprint har backat med över 70 procent. Efter måndagens besked handlades aktien för runt 26 kronor.

Rådet: Kan vara rätt att sälja

Enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg kan det vara läge för småsparare att kliva av.

– Om Fingerprint-aktien är en smula på ditt konto så kan du ha kvar den eftersom tappet inte påverkar dig så mycket, säger han till Aftonbladet TV.

– Men handlar det om en stor bit av dina pengar så tror jag absolut att det är läge att sälja. Det finns inget som säger att bolaget kommer att kunna komma tillbaka och klara den tuffa konkurrensen. Det ser väldigt tufft ut.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Apple

Aktier

Livsmedel

Iphone

MER OM MIN EKONOMI