Bostadsrättspriserna tvärnitar

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Prisutvecklingen på bostadsrätter har tvärnitat i stora delar av landet, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Extra påtagligt är det i Storstockholm.

– Här är avmattningen ganska tydlig, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

Foto: Thinkstock

Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter stått stilla i stora delar av landet. Endast centrala Göteborg och Malmöregionen visar svaga prisökningar, enligt Svensk Mäklarstatistiks siffror för september.

Backat under sensommaren

– I Stockholms län är avmattningen ganska tydlig. På tre månaders sikt har priserna till och med minskat med en procent. Det är viktigt, eftersom fyra av tio bostadsrätter i Sverige säljs i Storstockholm, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Även på riksnivå syns en tydlig inbromsning i siffrorna. Och flera faktorer pekar åt samma håll. Utbudet på bostadsrätter är rekordstort enligt Hemnet, och Boolis statistik visar att det dyker upp allt färre budgivare på visningarna.

Svensk Mäklarstatistiks siffror vittnar också om att det tar allt längre tid att få sin bostad såld. Snittet de senaste tre månaderna ligger på 34 dagar för bostadsrätter i riket, och 41 dagar för villor. Det jämfört med 31 respektive 39 dagar för motsvarande period 2016.

”Stannar på platå”

Men Per-Arne Sandegren varnar för att dra för stora växlar av prisavstanningen.

– Det behöver inte per automatik leda till dramatiska prisfall. Man kan nog förvänta sig att priserna i Storstockholm stannar på en platå under en kortare eller längre tid. Då är det inte ovanligt att det också rör sig neråt några procent. Men på tre-fyra års sikt har vi fortfarande haft väldigt kraftiga prisuppgångar, säger han.

Däremot fortsätter prisrallyt i Malmö, där priserna i de centrala delarna steg med två procent i september, och med 15 procent de senaste tolv månaderna.

– Där fortsätter det uppåt, men man ska ha i åtanke att de rör sig från låga nivåer. Ur ett riksperspektiv är bostadsrätter fortfarande billiga i Malmö, säger Per-Arne Sandegren.

Villor mer stabila

På villasidan är det mindre dramatiskt. Priserna tickar upp i maklig takt, undantaget för Göteborg där de står stilla. Men Per-Arne Sandegren spår att avmattningen på bostadsrättssidan förr eller senare kommer att spilla över även på villamarknaden.

– Om bostadsrättsmarknaden svalnar av kommer det att påverka villamarknaden. Men det sker en eftersläpning. När bostadsrätterna steg kraftigt i pris för några år sedan rörde sig villorna uppåt mycket långsammare. Så där finns det fortfarande något slags utrymme kvar, säger han.

Foto: Svensk Mäklarstatistik
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI