”Barnen tackar oss för att vi flyttade”

Familjen Svennerbäck lämnade Stockholm för huset i Småland

Familjen Svennerbäck lämnade Spånga för Alsterbo i Småland – och är väldigt nöjda med sitt beslut.
Familjen Svennerbäck lämnade Spånga för Alsterbo i Småland – och är väldigt nöjda med sitt beslut.

Huset i lilla Alsterbro behöver fixas – från topp till tå.

Men det slår ändå den fräscha villan i Spånga.

– Barnen tackar oss för att vi flyttade från Stockholm. Här har vi tid att leva, säger Jenny Svennerbäck.

Familjen Svennerbäck är en stor och härlig sextett. Det är mamma Jenny, 42, pappa Mattias, 43, Milton, 12, tvillingarna Jack och Oliver, 9, och minstingen Tim, 8. Precis som i de flesta barnfamiljer är det mycket aktiviteter varje dag, utöver jobb och skola.

– I Stockholm kände vi att hela livet var ett enda pusslande. Allt behövde planeras, från att ta sig med fyra barn till stranden en sommardag, trängas med folk i köpcentret eller att få ihop schemat med alla aktiviteter, säger Jenny Svennerbäck.

Drömmen var att slippa stressa. Slippa köer. Kunna gå i skogen utan att behöva göra en heldagsutflykt med bilen. Drömmen var att ha det lika mysigt som på Jennys föräldrars landställe i Småland.

– Så vi tänkte, varför flyttar vi inte dit då? Vi vet ju att vi trivs där.

Familjen Svennerbäck trivs toppenbra i huset i Alsterbo.
Familjen Svennerbäck trivs toppenbra i huset i Alsterbo.

Tömma och renovera

Sedan gick det fort. Familjen sålde villan i Spånga och köpte ett hus från 1924 i Alsterbro för 300 000 kronor. Då ingick alla möbler och prylar som förra ägaren lämnat kvar.

– Ingen hade bott i huset på 6–7 år, så vi började med att sortera och tömma. Sedan började vi renovera, berättar Jenny.

Nu har de bott i Alsterbro i drygt ett år och älskar det nya livet på landet. Allt är lugnare, billigare och enklare.

– Eller nja, maten har kanske blivit lite dyrare eftersom vi inte enbart storhandlar längre, utan köper från den lokala butiken. Men det är ju också ett sätt att stötta den lokala verksamheten.

Tim, 8, hjälper mamma Jenny att dra ut spikar.
Tim, 8, hjälper mamma Jenny att dra ut spikar.

Lugnare är det definitivt. Jenny Svennerbäck, som jobbar som specialpedagog på en skola, fick snabbt jobb i grannkommunen. Mattias fixar hemma och tar hand om barnen efter skolan medan han letar jobb. Barnen har börjat i byskolan där det går cirka 110 elever från klass noll till nio. Badplatsen ligger fem minuter från huset, skogen är bakom knuten.

– Eftersom barnen redan kände till orten, så var de helt med på flytten redan från början – även om det var trist att lämna kompisarna i Spånga. Nu har de ju massor av nya kompisar och älskar friheten med att bo som vi gör, säger Jenny.

Mattias fixar mycket hemma i huset. Här med spackelhinkar.
Mattias fixar mycket hemma i huset. Här med spackelhinkar.

Engagerat sig lokalt

De lokala ortsborna har varit väldigt välkomnande. Man umgås och bjuder in så gott det går i coronatider. Hela familjen har engagerat sig i olika aktiviteter i det lilla samhället för att lära känna både stället och människorna. I trakterna finns flera lokala hantverkare som hjälper till med att få ordning på huset.

Det finns egentligen ingenting familjen saknar från åren i Stockholm, förutom vännerna och släkten. Men när pandemin är över går det att hälsa på varandra igen.

– Att flytta var ett av de bästa besluten vi tagit. Vårt mål har varit att vara skuldfria när vi är pensionärer – men även den drömmen har ju gått i uppfyllelse redan nu.

Familjen ångrar inte sin flytt till Småland.
Familjen ångrar inte sin flytt till Småland.

Ville ge barnen ett lugnare liv

► Det gjorde vi tidigare: Bodde i en villa i Spånga i norra Stockholm.

► Det gör vi i dag: Bor i ett gammalt hus från 1924 i småländska Alsterbro.

► Så vågade vi ta steget: ”Vi ville ge barnen ett lugnare liv medan de fortfarande var små. Pengarna från husförsäljningen gav oss tid att flytta direkt och sedan börja söka jobb.”

► Att tänka på om du vill flytta till en liten ort: ”Engagera dig i samhället för att lära känna både människor och orten du valt att leva i.”

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu