Köpte abonnemang åt vänner – fick 530 000 i skulder

Victoria, 32, struntade i räkningarna i flera år

Av: 

Joakim Stenberg

Lyxfällan

Hon gick back 40 700 kronor varje månad utan ett fast jobb.

Victoria, 32, har byggt upp ett skuldberg sedan hon var 18.

Problemen startade i skolan, där hon blev mobbad.

– Jag tog abonnemang åt kompisar, som sa att de skulle betala, säger hon i ”Lyxfällan”.

Hjärtklappning, handsvett och panikångest.

Tvåbarnsmamman Victoria, 32, led av social fobi och hade länge svårt att ta tag i sin ekonomi. Ända sedan hon var 18 år har månadskostnaderna skenat och lagts på hög. Skuldbelopp har blivit till inkassokrav och anmärkningar hos Kronofogden.

Allt började redan i skolåldern när Victoria blev utsatt för mobbning.

– Jag blev utfryst och de slängde fula ord efter mig. Jag slutade gå till skolan, säger hon i veckans avsnitt av ”Lyxfällan”.

När Victoria väl hittade vänner gjorde hon allt för att behålla dem. Hon erbjöd sig att ta mobilabonnemang i sitt namn åt kompisarna.

– De sa till mig att de skulle betala, men det gjorde de aldrig. Och jag kunde inte heller betala dem. Det är skulder jag har kvar än i dag, säger Victoria i programmet.

Victoria var mobbad när hon gick i skolan: ”De slängde fula ord efter mig.”

Över en halv miljon i skulder

Dagligt småhandlande blev ytterligare ett problem för Victorias och hennes sambos privatekonomiska situation. Varje månad gick de back 40 700 kronor – och hon har en total skuld på 530 801 kronor när hon får hjälp av ”Lyxfällan”.

I programmet måste Victoria vid ett flertal tillfällen avbryta inspelningen med programledaren Magdalena Kowalczyk för att smälta sina känslor.

– Det var tufft. Det var mycket som slängdes rakt upp i ansiktet – jag visste inte att det var så illa som det var. Jag hade hamnat i en negativ spiral där jag struntade i mina skulder för att det blev för jobbigt, säger Victoria till Aftonbladet.

Victoria tvingas avbryta inspelningen vid ett flertal tillfällen.

”Blivit mer positiv”

I dag studerar hon till undersköterska och söker efter jobb. Hon har börjat få a-kassa och känner att livet efter ”Lyxfällan” är på rätt väg, med en strukturerad ekonomi och planerade utgifter.

– Det är en stor skillnad i dag. Förut kunde vi småtjafsa om pengar, men det gör vi aldrig längre. Vi betalar räkningar tillsammans och jag känner att jag har blivit mer positiv och glad, säger Victoria.

Victoria känner att hon är på rätt väg ekonomiskt efter sin medverkan i ”Lyxfällan”.

Vad tar du med dig från programmet?

– Jag har lärt mig att jag kan mer än jag tror. Att tvinga mig själv att våga ta tag i min ekonomi, och ta ansvar för både mig och min familj. Jag känner att jag har fått möjlighet att lära mina barn om pengar.

 

Och den sociala fobin – hur är det med den?

– Jag tror att själva inspelningarna var så pass utanför min trygghetsbubbla att jag insåg att saker och ting inte är så farliga som jag tidigare trott. Att till exempel prata med nya människor är något som jag inte alls tycker är jobbigt längre, säger Victoria.

 

”Lyxfällan” sänds på tisdagskvällar klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

ANNONS EXTERN LÄNK

Flytta ditt bolån enkelt med bankID – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för de värsta fallen i ”Lyxfällan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lyxfällan

Privatekonomi