Många svenskar drabbade av inställda Norwegian-flyg

Av: 

Ronja Mårtensson

Norwegian

Norwegian har ställt in flera flygavgångar efter beskedet att den norska regeringen inte ger bolaget mer ekonomiskt stöd.

Många svenska resenärer är drabbade av beslutet.

– Man blir såklart besviken, säger Jan Andersson som sitter fast på Gran Canaria.

Norska regeringen har beslutat att inte ge Norwegian fortsatt ekonomiskt stöd. Flygbolaget har därför valt att permittera ytterligare 1 600 personer – utöver dem som redan blivit det tidigare i år på grund av coronaviruset.

Före krisen hade Norwegian över 10 000 anställda, men nu är antalet 600, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Samtidigt väljer företaget att parkera 15 av de 21 plan som man har i luften.

– Det är väldigt tråkigt att behöva ställa in all trafik i Sverige och vi önskar verkligen att vi hade sluppit göra det, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian till Aftonbladet.

Påverkar inrikes- och utrikesresor

De inställda avgångarna innebär att flera kunder som redan har biljetter med bolaget påverkas. En av dem är Eva-Lena Johansson, 57, som bor i Luleå.

Hon skulle äntligen få lite ledig från sitt jobb som undersköterska för att åka till en väninnas stuga i Leksand i Dalarna. Men på måndagskvällen fick hon ett sms om att flygresan på torsdag var inställd.

– Jag har haft en frivillig karantän för att kunna stå på benen och göra mitt jobb. Men jag kände att jag inte stod ut och behövde ett break. Jag har förberett mig med munskydd och visir inför resan. Jag ville resa under ansvar och så blir det så här. Det känns för jävligt, men vi är mitt i en pandemi så jag får vila i Norrbottens skogar i stället, säger hon.

För Eva-Lena var det alldeles för dyrt att boka en resa med SAS i stället. En enkel resa ner till Stockholm där hon skulle göra bytet kostar cirka 3 000 kronor.

– Det jag tycker är märkligt är att jag bokade min resa med Norwegian nyligen för att bolaget hade ett specialerbjudande, så resan gick bara på 399 kronor. Sedan bara två veckor senare så kastar de in handduken totalt, säger hon.

ANNONS

Testa dig för Covid-19 hos Doktor.se - snabbt och enkelt.

Extern länk från Doktor.se

Läs mer

”Klart det är skönt att vara strandsatt just här, men samtidigt vill vi ju åka hem” säger Jan och Elisabet från Täby. De fick beskedet från Norwegian via sms.

Hoppas på att hitta flygresor hem

Även flera resenärer som åkt till Gran Canaria har fått sms om att flyget hem är inställt. Jan Andersson, 52, skulle ha rest hem till Täby nu på lördag med frun Elisabet.

– Det känns trist. Vi skulle åkt egentligen redan i juni, men det flyget ställdes in. Så det kändes underbart att vi nu äntligen kom iväg, men så händer det här, säger han.

Jan Andersson berättar att han för 1,5 vecka sedan flög till Spanien med ett fullsatt plan och de är långtifrån ensamma om att ha fått flyg inställda.

– Det är ett par stycken som är kvar här så det blir nog krig om de platserna som finns kvar hem till Stockholm. Frågan är även vad det kommer att kosta. Man har ju inte lust att lägga ut flera tusen på att åka hem, säger han.

Är det så farligt att bli fast på just Gran Canaria då?

– Det är klart att det är skönt att vara strandsatt just här, men samtidigt vill vi ju åka hem. Jag kände mig ändå säker när vi bokade på att vi skulle få åka hem, men samtidigt fanns ju också tanken att det skulle kunna skita sig.

Flygbolaget lovar hjälpa berörda

Norwegian har lovat att erbjuda berörda kunder alternativa lösningar. Om flyget blir inställda har man rätt att få pengar tillbaka, alternativt bonuspoäng eller ombokning.

– Vi gör nu allt vi kan för att ta oss igenom den här krisen och hoppas på en förståelse från våra kunder som berörs, säger kommunikationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Innan Norwegian tog beslutet om att parkera en stor del av flygplanen hade bolaget redan minskat kapaciteten till en miniminivå i Sverige med enbart två inrikeslinjer och sex utrikeslinjer från Arlanda.

Hur många svenskar berörs av beslutet?

– Jag har dessvärre ingen möjlighet att ta fram siffror på det, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Dystra siffror för charterbolagen inför höstlovet

ÄMNEN I ARTIKELN

Norwegian

Turism & resor

Coronaviruset

Gran Canaria