Efter kaoset – längre tid att deklarera

avStefan Hesserud Persson

Slopade brevlådor skapade deklarationskaos på Skatteverket.
Nu meddelar man att man förlänger möjligheten att lämna in sin deklaration på papper.

Tiden för att lämna in sin pappersdeklaration manuellt på papper förlängs med en dag.

Det oavsett var i landet man bor.

– Ja, vi har förståelse för att det kan bli så här eftersom det är första året brevinkasten är stängda för deklaranterna, därför har vi utökat möjligheten att lämna in pappersdeklarationen, med en dag, säger Susanne Bronegård, talesperson för deklarationsinlämningen på Skatteverket i Örebro, till SVT.

Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, bekräftar för Aftonbladet:

– Om man absolut vill lämna över deklarationen i handen, går det bra att komma även imorgon under våra öppettider, säger han.

Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT
Skatteverket förlänger tiden för att lämna in sin pappersdeklaration.

Tryckte in blanketter

Förra året beslutade Skatteverket att ta bort sina brevinkast för deklarationen på grund av risk för sabotage. Därför måste den som vill lämna in sin pappersdeklaration manuellt göra det under kontorstid på något av deras servicekontor.

Det har skapat köer, och bland annat lett till att folk tryckt in sina blanketter under skjutdörrarna på Skatteverkets kontor.

Men Johan Schauman vill tona ner problemets omfattning.

– På vårt största kontor i Stockholm hade vi imorse fått in 70 deklarationer. Sedan vet jag inte hur många som därutöver tryckt in sina deklarationer under dörrarna. Men jag tycker inte att uppmärksamheten står i proportion till antalet som lämnar in sina deklarationer sent.

”Titta på det”

Däremot ska man utvärdera effekterna av de slopade brevinkasten.

– Vi ska titta på hur det går att lösa under de två sista dagarna innan 2 maj, så att det blir tillräckligt bra för dem som behöver den servicenivån. Men det är för tidigt att fatta beslut om något, säger Johan Schauman.

Sista chansen att lämna in sin deklaration digitalt är vid midnatt i dag, 2 maj. Vill man posta in sin deklaration kan man göra det även under morgondagen.

– Och den som har en komplicerad deklaration kan logga in på Skatteverket och begära anstånd. Det kan till exempel handla om att man saknar underlag för sjukdom, eller problem att återskapa handlingar i samband med en bostadsförsäljning, säger Johan Schauman.

ARTIKELN HANDLAR OM